c S
Dnevne novosti

Njemačka priprema ratifikaciju pristupnog ugovora RH s EU

23.08.2012 07:22 BERLIN, 22. kolovoza 2012.(Hina), Njemačka je vlada u srijedu donijela prijedlog zakona o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je stvorila uvjete za pravodobnu ratifikaciju toga ugovora u Bundestagu.

Uz zakon što ga je vlada predložila u srijedu, Njemačka će morati donijeti još jedan zakon, koji se odnosi na usklađivanje odgovarajućih pravnih propisa. Pripremom zakona, odnosno donošenjem prvog zakonskog prijedloga, stvoreni su uvjeti da Njemačka na vrijeme ratificira Ugovor o pristupanju RH u EU, objavila je njemačka vlada neposredno nakon donošenja odluke o zakonskom prijedlogu.

Njemačka vlada u priopćenju također podsjeća na referendum kojim su hrvatski građani prihvatili članstvo u EU, kao i na proces ratifikacije koji je, uz Hrvatsku, dovršilo već deset članica Unije. U priopćenju se objašnjava kako je Hrvatska nakon ostvarenja državne samostalnosti "uz najveće napore izgradila državu".

Hrvatska je nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU usmjerila svoj razvoj prema standardima Unije, podsjeća njemačka vlada, dodajući kako je Europska komisija prije stvarnog pristupa zatražila dodatne reforme u područjima tržišnog natjecanja, pravosuđa i unutarnjih poslova."Savezna Republika Njemačka izbliza će pratiti provedbu tih reformi", poručila je njemačka vlada, uz napomenu da će Europska komisija na proljeće 2013. podnijeti posljednje izvješće o napretku Hrvatske.

"Ako se tada utvrdi da je Hrvatska provela preostale reforme, u proljeće 2013. može se dovršiti proces ratifikacije", navodi se u priopćenju. Njemačka vlada napominje da je uz zakon što ga je predložila u Njemačkoj potreban još jedan zakon, kojim će se njemački pravni propisi uskladiti s pristupnim ugovorom Hrvatske i EU.

Odgovarajući zakonski prijedlog nalazi se također u pripremi i vlada bi ga na jesen trebala donijeti. Njemačka vlada na kraju podsjeća na "izvrsne" veze između Njemačke i Hrvatske, koje počivaju na stoljetnim kulturnim utjecajima kao i na velikom broju Hrvata koji žive u Njemačkoj. Osim toga, odnosi dviju zemalja temelje se i na brojnim njemačkim turistima koji posjećuju Hrvatsku te na intenzivnoj gospodarskoj razmjeni, podsjeća njemačka vlada.