c S
Dnevne novosti

Na javni poziv za pučkog pravobranitelja javilo se osam kandidata

23.08.2012 07:20 ZAGREB, 22. kolovoza 2012.(Hina), Javnom pozivu za podnošenje kandidatura za pučkog pravobranitelja, kojeg je uputio Hrvatski sabor, odazvalo se ukupno osam kandidata - Marko Lapaine, Dejan Palić, Višnja Ljubičić, Marija Pujo Tadić, Silvija Arko Gorski, Marta Vidaković Mukić, Lana Peto Kujundžić i Renata Žličarić.

Natječaj za nasljednika aktualnog pravobranitelja Jurice Malčića kojem mandat istječa u prosincu ove godine, bio je otvoren 30 dana, a zadnji rok za prijavu bio je 20. kolovoza.

Od kandidata se, kako stoji u uvjetima, među ostalim očekuje da posljednjih pet godina nije bio pripadnik političke stranke, da je pravne struke i da "u javnosti uživa ugled visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prva i sloboda", kao i da ima najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Ovo je prvi puta da se pučki pravobranitelj bira po novom Zakonu o pučkom pravobranitelju iz lipnja ove godine, a birat će ga većinom glasova zastupnici u Hrvatskom saboru, na vrijeme od osam godina uz mogućnost ponovnog izbora.

Među kandidatima koji su se odazvali pozivu ima i onih koji su već radili ili pak još rade u resoru pučkog pravobranitelja, kao što je to primjerice Malčićev zamjenik Dejan Palić ili pak Marta Vidaković Mukić koja je od 1996. do 2004. bila zamjenica nekadašnjeg pravobranitelja Ante Klarića te Silvija Arko Gorski koja od 2003. radi kao savjetnica u Uredu pučkog pravobranitelja.

Među kanadidatima je i aktualna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je na tu dužnost stupila krajem prošle godine te odvjetnik i nekadašnji HSLS-ov zastupniku u Županijskom domu Sabora od 1993. do 1997. Marko Lapaine, koji je prošle godine zatvorio odvjetnički ured s namjerom da bude javni ovršitelj, što nije realizirao jer je javnoovršiteljska dužnost ukinuta. Kandidirale su se i sutkinje Lana Peto Kujundžić i Renata Žličarić te odvjetnica Marija Pujo Tadić.