c S
Dnevne novosti

Vlada: sufinanciranje prijevoza za učenike srednjih škola

24.08.2012 07:14 ZAGREB, 23. kolovoza 2012.(Hina), Vlada je na sjednici donijela odluku o sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola, za što će se do kraja godine izdvojiti 105 milijuna kuna, a u idućoj godini do pola milijarde kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prikupilo je podatke o učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola koji pokazuju da 55.792 učenika, odnosno 33,6 posto, putuje u školu javnim prijevozom, rekao je ministar Željko Jovanović.

Najviše učenika putnika ima u Krapinsko-zagorskoj, Međimirskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanje u Gradu Zagrebu. Također, vrlo su velike razlike u prosječnoj mjesečnoj cijeni prijevoza po učeniku - za cijelu Hrvatsku ona iznosi 512 kuna, no od toga prosjeka odskaču Istarska županija s 1003 kune i Ličko-senjska županija s 1079 kuna, dok je najniža cijena u Zagrebu od 295 kuna.

Vlada će sufinancirati prijevoz sa 75 posto iznosa, a ujedno potičemo županije da zajedno s prijevoznicima porade na cijeni koja je u pojedinim županijama nerealna, kako bi se pokrilo i preostalih 25 posto, a prijevoz bio potpuno besplatan, kazao je Jovanović.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da bez rješavanja problema plaćanja prijevoza nema obaveznog srednjeg školstva, naročito izvan velikih gradova, jer, primjerice, neki roditelji u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne mogu za putovanje svoga djeteta mjesečno izdvajati po 700 do 800 kuna.

Ministar Jovanović je nakon Vladine sjednice potvrdio novinarima da će Ministarstvo odobriti sve zahtjeve za odgodom početka školske godine zbog vrućina. "I ja sam u djetinjstvu kasnije polazio u školu, 10. rujna", rekao je Jovanović.