c S
Dnevne novosti

Merkel i Hollande jedinstveni u čvrstoj poruci Grčkoj

24.08.2012 07:08 BERLIN, 23. kolovoza 2012.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande predstavili su jedinstvenu frontu prema Grčkoj u četvrtak rekavši Ateni da ne može očekivati popuštanje glede njezina sporazuma o financijskoj pomoći ukoliko se ne bude držala teških reformnih ciljeva.

Njemački i francuski čelnici susreli su se u Berlinu kako bi precizno uskladili svoju poruku grčkom premijeru Antonisu Samarasu koji počinje svoju ofenzivu u Berlinu i Parizu ovoga tjedna u nadi da će uvjeriti najveće europske sile da Grčka zaslužuje strpljivost.

Merkel je ostala kod svoje politike da će čekati na izvješće u rujnu o napretku Atene koji će izraditi trojka međunarodnih kreditora, EU-a, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prije nego bi razgovarala o elastičnosti u uvjetima financijske pomoći te istaknula kako je ključno "da svi poštujemo naše obveze".

"Ali mi ćemo, i ja ću, potaknuti Grčku da nastavi na svom putu reformi koji mnogo traži od grčkog naroda", rekla je ona novinarima prije večere s Hollandeom na kojoj bi trebao dominirati razgovor o Grčkoj. "Mi želimo, ja želim da Grčka bude u eurozoni, ali ona mora učiniti neophodne napore do tog cilja", rekao je Hollande stojeći kraj Merkel.

Samaras je u intervjuima nemačkim medijima naglasio da bi Atena mogla tražiti više vremena za postizanje reformskih ciljeva, ali da ne traži još novca. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i drugi, međutim, izgleda da se ne daju uvjeriti. "Više vremena nije rješenje problema", rekao je Schaeuble govoreći o Samarasovim nadama da bi njegova zemlja mogla dobiti četiri godine umjesto dvije za bolne gospodarske reforme kako bi ublažila udar na grčko stanovništvo.

Schaeuble je rekao kako bi više vremena moglo također značiti "više novaca", a da je europska pomoć Grčkoj već "došla do granica ekonomski prihvatljivog". Iza svoje neumoljive javne poruke Berlin i Pariz bi ipak mogli imati malo izbora nego da pokažu nešto popustljivosti jer ni jedna niti druga zemlja ne žele prinuditi Grčku da napusti eurozonu. Merkel će u petak u Berlinu primiti Samarasa, a Hollande u subotu u Parizu.