c S
Dnevne novosti

Odluke sa zatvorene sjednice Vlade

24.08.2012 07:12 ZAGREB, 23. kolovoza 2012.(Hina), Hrvatska vlada na zatvorenom dijelu sjednice izvan snage stavila je odluku o davanju suglasnosti za zaduživanje Grada Nove Gradiške za izgradnju komunalne infarstrukture i proizvodnih hala u Industrijskom parku.

Kako je provođenjem upravnog nadzora utvrđeno da Odluku o zaduživanju Grada Nove Gradiške za izgradnju komunalne infrastrukture i proizvodnih hala u Industrijskom parku, od 11. travnja 2012. godine, nije donijelo Gradsko vijeće na svojoj sjednici, već je samo potpisana od strane osobe koja predstavlja to tijelo, Vlada stavlja izvan snage Odluku o davanju suglasnosti Gradu Novoj Gradišci za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria Bank d.d., Zagreb, stoji u priopćenju.

Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2013. godini, za sklapanje ugovora o nabavi jurišnih pušaka. Ovaj predmet označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", budući da je postupak javne nabave u ovom predmetu proveden sukladno odredbi članka 11. stavka 3. točke 4. Zakona o javnoj nabavi (narodne novine, broj 90/11) te je sukladno odredbi ovoga Zakona i Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, broj 79/07 i 86/12) ovaj predmet klasificiran. Upravnom sudu u Splitu Vlada je uputila odgovor u Upravnom sporu radi raspuštanja Općinskog vijeća.

Naime, Vlada je na sjednici od 25. svibnja 2012. godine donijela Rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Sutivan. Smatrajući da tužba ni u kojem smislu ne dovodi u pitanje zakonitost pobijanog Rješenja, Vlada predlaže Sudu da tužbu odbije kao neosnovanu s obzirom da spornim rješenjem nije povrijeđen zakon, budući da je pravilno utvrđeno činjenično stanje u postupku nadzora koji je prethodio donošenju Rješenja te je izveden pravilan zaključak o činjeničnom stanju i na osnovu toga pravilno primijenjene mjerodavne zakonske odredbe.

Vlada je ovlastila Katarinu Serdar, voditeljicu Službe za ustrojstvo lokalne i područne (regionalne) samouprave u Ministarstvu uprave, za zastupanje u ovom postupku. Također je usvojen Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade, www.vlada.hr.

Osim toga, na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Dražen Ivanušec imenovan je glavnim tajnikom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, na određeno vrijeme od četiri godine, sukladno odredbi članka 74.a Zakona o državnim službenicima i članka 29. Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi. Istodobno mu je povučena ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika spomenutog ministarstva te je razriješen dužnosti predstojnika Ureda za središnju javnu nabavu Vlade RH.

Mladenu Turkoviću dana je ovlast za poslove ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova na određeno vrijeme, do okončanja postupka po raspisanom javnom natječaju, a najdulje do 6 mjeseci, umjesto dosadašnjeg preminulog ravnatelja Direkcije. Ovlast za poslove zamjenika ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, također na određeno vrijeme, do okončanja postupka po raspisanom javnom natječaju, a najdulje do 6 mjeseci, dana je Ani Rački Marinković.

Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, Vesna Alaburić, Vesna Crnić-Grotić i Ksenija Turković, predlažu se za suca pri Europskom sudu za ljudska prava, pri čemu će odluku o izboru hrvatskog suca donijeti Parlamentarna skupština Vijeća Europe. Detaljnije pojašnjenje cjelokupne provedbe postupka izbora kandidata možete pročitati ovdje: http://www.mprh.hr/izbo-kandidata-republike-hrvatske-za-suca-pri-eur.

Razriješeni su dosadašnji zamjenik načelnika Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske Stjepan Huzjak te članovi Mladen Jurin, Milan Erjavec, Cvjetko Obradović i Ivica Plišić. Iz reda rukovodećih službenika središnjih tijela državne uprave i nadležnih pravnih osoba zamjenikom načelnika Stožera imenovan je Robert Mikac, a članovima Slavko Tucaković, Davor Spevec, Đoni Benažić i Jasna Paladin-Popović. Državni ured za upravljanje državnom imovinom dao je pozitivno mišljenje te se Glavnoj skupštini društva Hoteli Maestal d.d. predlaže razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora Mate Frankovića, Luke Vidaka, Ante Skaramuce i Stjepana Hrtice.

Za nove članove Nadzornog odbora predlažu se Karlo Deković, Vesna Rajković, Tomislav Vukovac i Boris Gržetić. Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Glavnoj skupštini društva Bizovačke toplice d.d., umjesto dosadašnjih članova koji su podnijeli ostavke na članstvo, za članove Nadzornog odbora spomenutog Društva predlažu se: Zvonko Rac, Goran Pisarević, Tea Mirošević Zubonja i Katica Putak. Skupštini društva Brijuni Rivijera d.o.o., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora: Branka Bačića, Damira Bajsa i Jerka Rošina te imenovanje Jadranke Čengija Šarić, Mirka Hercega i Bernarda Zenzerovića novim članovima spomenutog Nadzornog odbora.

Također, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Glavnoj skupštini društva Sunčani Hvar d. d. predlaže se opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Krune Peronje, te izbor Sanje Ćurin novom članicom.I na kraju, razrješuju se dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje: Niko Raič, Melita Čičak, Tatjana Drakulić, Damir Jakuš, Jagoda Milidrag Šmid, Vladimir Lokmer, Ivan Nahtigal, Lidija Horvatić, Maja Stanojević Pokrovac i Nenad Seifert te se, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav imenuju Ivanka Kukin, Mirjana Rađenović, Vesna Mandarić i Vladimir Nožarić.

Ivan Nahtigal i Josip Kovačić imenuju se na prijedlog udruga umirovljenika. Na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća iz redova sindikata imenuje se Jagoda Milidrag Šmid, a Lidija Horvatić iz redova poslodavaca, dok je Željka Frgačić novoimenovana članica Upravnog vijeća HZMO-a kao predstavnica radnika Zavoda.