c S
Dnevne novosti

Slovenci sve skeptičniji prema euru i EU-u

28.08.2012 07:12 LJUBLJANA, 27. kolovoza 2012.Hina, Gospodarska kriza i nagađanja da bi Slovenija radi sanacije najvećih banaka mogla biti prisiljena zatražiti pomoć koju su već dobile neke države s periferije eurozone, znatno su smanjile povjerenje Slovenaca u zajedničku europsku valutu, ali i Europsku uniju u cjelini.

Kad bi se danas na referendumu odlučivali o ulasku u Europsku uniju, 51 posto Slovenaca bilo bi za ulazak, a 41 posto protiv, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik". U travnju 2003. na referendumu je za ulazak u vodeću europsku integraciju glasovalo rekordnih 89,64 posto slovenskih birača.

U telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika provedenoj prošlog tjedna, 63,5 posto ispitanika navelo je da i danas unatoč nastavku krize u eurozoni još uvijek imaju povjerenje u euro kao zajedničku europsku valutu, ali je postotak onih koji u euro više ne vjeruju porastao na 30,4 posto. Na ulazak u Europsku monetarnu uniju Slovenija se počela pripremati krajem 2003. godine postupnim prilagođavanjem maastrichtskim kriterijima.

Prilikom prihvaćanja eura 2007. godine ankete su pokazivale da je tim potezom zadovoljno 85 posto Slovenaca. Jedina briga koju su tada izražavali bila je mogući odraz prihvaćanja eura na rast cijena, a 68 posto ispitanika navodilo da vjeruju u euro kao trajnu europsku valutu. Prema prošlotjednom ispitivanju, više od polovice Slovenaca sada je zabrinuto za sudbinu svojih štednih uloga u domaćim bankama. Njihove su bilance naime kontaminirane lošim kreditima čija se visina procjenjuje u rasponu od 3,5 do čak 7 milijardi eura, piše list.

Računajući na neizvjesno stanje u eurozoni i loše bilance domaćih banaka, zbog kojih se nagađa da bi Slovenija mogla zatražiti pomoć EU-a i tako doći pod rigorozne mjere kontrole potrošnje, polovica ispitanika izjavila je da je zabrinuta za svoj novac u bankama, a 41 posto da situaciju još ne smatraju tako kritičnom.

Anketa ljubljanskog lista pokazala je da na krizu osjetljivije reagiraju mladi, a posebno žene, kod kojih je stupanj nepovjerenja u europske ustanove znatno veći nego kod muške populacije. Kad bi se danas ponovio referendum o ulasku Slovenije u EU, 41 posto žena glasovalo bi za, a 48 protiv, a u euro kao zajedničku europsku valutu vjeruje samo 35 posto Slovenki.