c S
Dnevne novosti

Nikolić i Kacin o europskom putu Srbije

28.08.2012 07:10 BEOGRAD, 27. kolovoza 2012.(Hina), Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin u ponedjeljak su na razgovorima u Beogradu ocijenili kako europski put Srbije predstavlja prioritet i da što prije treba uspostaviti dijalog Beograda i Prištine na visokoj političkoj razini, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

"Želja za ulaskom u EU je san svakog ozbiljnog političara u Srbiji, ali ne po svaku cijenu", naveo je Nikolić. Kacin je pozdravio dosadašnje aktivnosti vlade Srbije u borbi protiv kriminala i korupcije, ističući kako ta borba, uz reformu pravosuđa, treba ostati prioritet vlade.

Kad je o Kosovu riječ, srbijanski predsjednik je kazao kako još postoje nedoumice što je glede toga prethodna vlada potpisala tijekom pregovora s Prištinom u Bruxellesu, uz ocjenu da nesudjelovanje na regionalnim konferencijama samo šteti Srbiji. Kacin je istaknuo da su multietničnost i pravna država središnja aktivnost europskih institucija na Kosovu.

Nikolić i Kacin su poručili da je mir i stabilnost u regiji nužan uvjet za daljnji napredak i bolji život svih građana, dodaje se u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika. U izjavi novinarima nakon razgovora s Nikolićem, Kacin je naglasio kako samo Srbija može ostvariti pravnu državu te da se Europa nema namjeru miješati se u njene unutarnje stvari.

Upitan da pojasni svoju izjavu nakon prethodnog sastanka s predsjednikom Skupštine Vojvodine Istvanom Pazstorom u Novom Sadu o "zlouporabama od strane države prigodom privatizacije i reketiranju uspješnih", Kacin je odgovorio kako "misli da će o svemu tome više govoriti nadležna tijela Srbije koja se bave tim poslom".

"Mislim da se srpska država ne može i ne smije zlorabiti za reketiranje uspješnih, kao što je očigledno bilo slučajeva", kazao je Kacin i naglasio da "za takvu Srbiju nema mjesta u Europi".

Kacin je posjetio i Zrenjanin na poziv nedavno uhićenog ravnatelja "Jugoremedije" Zdravka Deurića i Branislava Markuša, koji su ga prije dva mjeseca pozvali radi razgovora o, kako su naveli, ispravljanju grešaka u privatizaciji i provođenju rezolucije EU vezane uz 24 sporne privatizacije u Srbiji. EU od Srbije već neko vrijeme očekuje rješavanje 24 sporne privatizacije.