c S
Dnevne novosti

Ustavni sud FBiH kaže da su smjene u parlamentu protuustavne

29.08.2012 07:16 SARAJEVO, 28. kolovoza 2012.Hina, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine presudio je u utorak kako je sjednica Zastupničkog doma federalnog parlamenta na kojoj je 26. lipnja smijenjeno dotadašnje rukovodstvo tog tijela sazvana protivno poslovniku čime je poništen izbor novog predsjedatelja i njegova zamjenika iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

U priopćenju suda objavljenom nakon javne rasprave provedene tijekom dana navodi se kako je ocijenjeno kako je načinom sazivanja sjednice Zastupničkog doma ujedno prekršen entitetski ustav pa su takve i odluke koje su donesene na toj sjednici.

Zastupnici nove parlamentarne većina koju su uspostavili SDP BiH, SBB te HDZ BiH i HDZ 1990. sazvali su u lipnju izvanrednu sjednicu zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj su donijeli odluku o smjeni dotadašnjeg predsjedatelja Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njegova zamjenika Stanka Primorca iz Hrvatske strake prava (HSP).Na njihova su mjesta izabrani Fehim Škaljić iz SBB-a i Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

SDA, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) ocijenili su kako je sjednica sazvana protivno odredbama pravilnika te su Zvizdić i Primorac zatražili očitovanje entitetskog ustavnog suda koji je pravorijekom presudio u njihovu korist. Ovom je sudskom odlukom ujedno doveden u pitanje pokušaj SDP-a, SBB-a te dva HDZ-a da preuzmu vlast u Federaciji BiH nakon što je SDP odlučio razvrgnuti raniju koaliciju sa SDA, HSP-om i NSRzB-om.

"Ova je odluka trebala doći malo ranije. Pravni vakuum u protekla dva mjeseca imat će negativne posljedice po stanje u Federaciji", izjavio je Primorac.Fehim Škaljić izjavio je pak kako će odluka ustavnog suda biti u cjelosti ispoštovana a da se već u srijedu kani sastati sa Zvizdićem i Primorcem kako bi se odlučilo što dalje.