c S
Dnevne novosti

Konačna presuda Timošenko razočarala Washington i Europu

30.08.2012 07:10 KIJEV, 29. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Europska unija, Vijeće Europe i Sjedinjene Države izrazile su razočaranje odlukom ukrajinskog Prizivnog suda koji je odbacio žalbu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i potvrdio presudu na sedam godina zatvora zbog zlouporabe ovlasti, što onemogućuje Timošenko sudjelovanje na predstojećim izborima.

Glasnogovornik vanjskih poslova EU-a Michael Mann je istaknuo da su "duboko razočarani što je zbog posljedica aktualne situacije važnim pripadnicima oporbe onemogućeno sudjelovanje na parlamentarnim izborima nakon procesa na kojima nisu poštivani međunarodni standardi po pitanju transparentne, nezavisne i pravedne procedure".

Mann je zatražio od ukrajinskih vlasti da poduzmu konkretne mjere protiv selektivnih postupaka u slučajevima Timošenko i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lutsenka i drugih. Slične reakcije su stigle i iz Vijeća Europe i Sjedinjenih Država. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je rekla da su "razočarani tom odlukom" i podsjetila da je "Washington nekoliko puta izrazio svoja strahovanja u vezi sudskih progona potaknutih političkim motivima".

Nuland je ponovila kako SAD zahtijeva da Ukrajina oslobodi Timošenko i druge članove bivše vlade. Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), francuski zastupnik Jean-Claude Mignon i izvjestiteljica Mailis Reps iz Estonije i Mariette de Pourbaix-Lundin iz Švedske izrazili su "konsternaciju i duboko žaljenje tom presudom".

Timošenko (51) služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđena prošle godine jer je 2009., bez odobrenja vlade kojoj je bila na čelu, potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji su prema optužnici nepovoljni za Ukrajinu.

Parlamentarni izbori su najavljeni za 28. listopada. Timošenko je trebala predvoditi izbornu listu svoje stranke, a na njoj se na petom mjestu nalazio i Jurij Lutsenko koji je također osuđen zbog zloupotrebe ovlasti i služi četverogodišnju kaznu zatvora.