c S
Dnevne novosti

Predstavljena nova podjela Hrvatske na dvije statističke regije

30.08.2012 07:24 ZAGREB, 29. kolovoza 2012.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio je novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije - jadransku i kontinentalnu, koja će, naglasio je, svim građanima i svim prostorima u Hrvatskoj omogućiti da se kandidiraju za korištenje EU fondova po najpovoljnijim uvjetima.

"Nema ni jednog subjekta ni prostora koji bi iz toga bio izuzet", istaknuo je Grčić na konferenciji za novinare, objasnivši da bi izdvajanje Zagreba u posebnu statističku regiju, što su predlagale neke županije, onemogućilo Zagrepčanima, institucijama i privrednim subjektima u Zagrebu da se natječu za novac iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima.

Odbacio je tumačenja da će svrstavanje u istu regiju sa Zagrebom ograničiti mogućnosti drugih županija, istaknuvši da je apsorpcijski kapacitet Hrvatske bez Zagreba bitno manji, te da problem neće biti novac, nego sposobnost Hrvatske da povuče 13,7 milijardi eura iz strukturnih fondova koje će imati na raspolaganju u sljedećoj financijskoj perspektivi, od 2014. do 2020. "Nijedan manji prostor u Hrvatskoj ni na koji način neće biti ugrožen", rekao je Grčić te naglasio da je država osigurala novac i programe kako bi najmanje razvijenim krajevima pomogla u pripremi i realizaciji projekata za EU fondove.

"Od svih tražimo puni angažman, a svima ćemo pomoći pripremiti projekte te izravno sufinancirati projekte jedinica lokalne samouprave u Slavoniji", dodao je. Podsjetio je da je dosadašnja podjela na tri regije - sjeverozapadnu Hrvatsku te dalmatinsku i slavonsku regiju neprestano izazivala bojazan da će sjeverozapad Hrvatske, zbog značajno razvijenijeg Zagreba, premašiti granicu od 75 posto europskog prosjeka BDP-a po glavi stanovnika, zbog čega bi te županije ostale bez potpore iz strukturnih fondova EU koja im pripada po svim drugim kriterijima.

Grčić je kazao kako se razmišljalo i o drugim varijantama statističke podjele, o korigiranim varijantama s tri statističke regije te o četiri regije, no da se najpovoljnijom pokazala varijanta u kojoj će jadranska regija ostati nepromijenjena, a preostalih 13 županija činiti jednu regiju - kontinentalna Hrvatska, s BDP-om po glavi stanovnika na razini od 64,1 posto europskog prosjeka.

Na konferenciji za novinare bila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je izvijestila da je reviziju statističke podjele Hrvatske omogućio amandman koji je u predmetno pregovaračko stajalište unesen na prijedlog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora.

"U novoj podjeli i ona trećina Hrvatske koja bi iz toga bila isključena imat će priliku koristiti EU fondove po najpovoljnijim uvjetima. I Vrgorac i Miholjac i Zabok imat će tu mogućnost, i to sve do 2020. Tko se do tada ne razvije, neće nikad", naglasila je Pusić. Nova podjela Hrvatske na dvije statističke regije u primjeni će biti od 1. siječnja 2013., od kada će Državni zavod za statistiku pratiti pokazatelje razvoja u novim regijama, a korištenje fondova po novoj podjeli trebalo bi krenuti od srpnja iduće godine.