c S
Dnevne novosti

Fuele: poboljšanje odnosa s Kosovom ključno za početak pregovora sa Srbijom

31.08.2012 07:12 BRUXELLES, 30. kolovoza 2012.Hina, Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključan je uvjet Srbiji za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon razgovora s potpredsjednicom srbijanske vlade zaduženom za europske integracije Suzanom Grubješić.

"Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom ključno je za otvaranje pregovora. Samo opipljiv i konzistentan napredak u ključnim prioritetima, uključujući i striktnu provedbu svih dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom omogućit će nam da idemo naprijed", izjavio je Fuele nakon razgovora s potpredsjednicom srbijanske vlade koja se nalazi u prvom posjetu Bruxellesu od preuzimanja dužnosti.

Fuele je dodao da je od svoje sugovornice dobio uvjeravanja da je novo srbijansko vodstvo potpuno svjesno toga i da je voljno nastaviti u tom pravcu. Srbija je početkom ožujka ove godine dobila status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, ali bez datuma za početak pregovora.

Potpredsjednica Grubješić je rekla da od Fuela dobila uvjeravanja da nema nikakvih novih ili tajnih uvjeta za početak pregovora, osim onih koje je Europsko vijeće odredilo u svojim zaključcima kada je Srbiji dodijelilo kandidatski status.

Grubješić je rekla da je nova srbijanska vlada spremna nastaviti i dovršiti tehnički dijalog s Kosovom i započeti politički dijalog na najvišoj razini "kako bi se postiglo održivo rješenje za našu turbulentnu regiju, neki bi političari rekli, postići povijesni dogovor s Albancima".

Fuele je odbio konkretno odgovoriti na novinarsko pitanje o mogućem datumu za početak pregovora, kazavši da će Komisija odmah izvijestiti Vijeće čim ocijeni da je Srbija ispunila uvjete, a Grubješić je rekla da ne želi licitirati nikakvim datumima.