c S
Dnevne novosti

Ministar Jakovina: izrađuju se projekcije mogućeg smanjenja stope PDV-a na hranu

03.09.2012 07:24 VIROVITICA, 1. rujna 2012.(Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je u Virovitici, gdje je otvorio 2. Sajam poljoprivrednih proizvoda i opreme Agroexpo, da se izrađuju analize i projekcije mogućeg snižavanja PDV-a na prehrambene proizvode.

Ova je Vlada, rekao je, do sada smanjila PDV u turizmu, na dječju hranu i slično, ali sniženje PDV-a na hranu nije vatrogasna mjera i ne može se takva odluka donositi na brzinu.

Kako je naglasio, PDV se može sniziti ako se u proračunu nađu sredstva ili uštede koje će nadoknaditi to smanjenje. Za akciju Hrvatske seljačke stranke kojom prikupljaju potpise građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto rekao je da ne zaslužuje ozbiljniji komentar te da je riječ o politikanstvu.

„Bili su odgovorni za sektor poljoprivrede i u obnašanju vlasti su sudjelovali posljednjih 12 godina, i u Račanovoj Vladi i u HDZ-ovim Vladama, i ništa nisu učinili s tim u vezi. Nakon 8-9 mjeseci ove Vlade inzistirati na tome pitanju na ovakav način je vrlo neozbiljno, kazao je Jakovina.

Na sajmu Agroexpo svoje proizvode predstavlja 64 izlagača, a u sklopu sajma održava se i nekoliko izložbi: 9. županijska izložba voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda; 7. županijsko ocjenjivanje meda, sajam meda i pčelinjih proizvoda; 4. međunarodno ocjenjivanje meda; 2. izložba ljekovitog bilja i 2. izložba vina.