c S
Dnevne novosti

Ljetna škola za ljudska prava

04.09.2012 07:18 NOVI VINODOLSKI, 3. rujna 2012.(Hina), Do kraja tjedna u Ljetnoj školi za ljudska prava koja je počela u Novom Vinodolskom hrvatski i svjetski znanstvenici u području pravnih znanosti nastojat će 20-ero studenata četiriju pravnih fakulteta iz Hrvatske (Osijek, Rijeka, Split i Zagreb), te jednog iz Mostara uvesti u svijet poštivanja i zaštite ljudskih prava.

Petodnevna Ljetna škola za ljudska prava, održava se u vijećnici u kojoj je 6. siječnja 1288. godine potpisan glasoviti Vinodolski zakon, jedan od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. Skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Eduard Kunštek, s domaćinom, novljanskim gradonačelnikom Olegom Butkovićem.

Zastupnica Republike Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik na početku rada škole rekla je kako na studiju prava nema zasebnog kolegija o ljudskim pravima no ona su zastupljena i u građanskom i u kaznenom pravu. Ponosno i stručno štitite dostojanstvo čovjeka u svakoj pravnoj stvari i na taj ćete način štititi i ljudska prava- poručila je Stažnik studentima prava.

Kako je rekla, kad ne uspije ostvariti povoljan ishod nekog spora u Strasbourgu zastupajući Hrvatsku, to znači da neki od naših sudova nije poštivao neke od elemenata zaštite ljudskih prava, a to je dobar ishod za dotičnog pojedinca, koji je u pravu. Dr. sc. Damir Zec, prorektor za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci, istaknuo je tri značajke sveučilišnog i pravnog sustava obrazovanja.

Prvo, to je obrazovanje za rad, zatim, znanstveno istraživanje te društvena funkcija znanstvene osposobljenosti u svakoj pa tako i u pravnoj znanosti. Svečanom početku otvaranja petodnevnog rada Ljetne škole za ljudska prava nazočio je i Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci, a svoja znanja i iskustva polaznicima škole prenijet će u nastavku rada škole mnogi hrvatski i strani pravni stručnjaci. Među njima je i Douwe Korff s Metropolitan University u Londonu.

Od hrvatskih pravnih stručnjaka u radu škole sudjelovat će doktori pravnih znanosti Miomir Matulović, Maša Marochini, Željko Bartulović, Aldo Radolović, Berislav Pavišić, Davorka Lukanović-Ivanišević, Vesna Crnić Grotić i Eduard Kunštek. Prva tema prvog radnog dana je Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.