c S
Dnevne novosti

Bevanda skeptičan hoće li BiH biti spremna za ulazak Hrvatske u EU

05.09.2012 07:08 MOSTAR, 4. rujna 2012.(Hina), Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak za medije u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju predstavlja veliku prigodu za BiH, no istodobno je izrazio skepticizam da će ova zemlja spremno dočekati taj trenutak.

Bevanda je tijekom nedavnog neformalnog susreta s premijerom Zoranom Milanovićem, na marginama otvaranja Filmskog festivala ovoga vikenda u Orašju, razgovarao o promjeni režima za izvoz roba iz BiH i Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju.

"Svaki put prilikom susreta napravimo jednu inventuru stanja. Po meni treba promijeniti percepciju, jer je ulazak RH u EU jedna velika prigoda za nas", rekao je Bevanda.

Pri tome je istaknuo da nije siguran da će BiH do 1. siječnja sljedeće godine osposobiti granične prijelaze preko kojih bi se izvozile robe biljnog i životinjskog podrijetla u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju te biti uspostavljeni akreditirani laboratoriji za kontrolu kakvoće roba.

"Nisam sto posto siguran da će biti uspostavljeni na vrijeme", rekao je Bevanda. Pri tome je pojasnio je da su vlasti s državne razine završile svoj dio posla, što se ne može reći za entitete, županije i općine.

Dodao je i da hrvatske vlasti pokušavaju izlobirati povlašteni položaj kako bi u prijelaznom razdoblju mogle izvoziti robe u zemlje regije koje nisu članice EU sukladno pravilima CEFTA-e.