c S
Dnevne novosti

Van Rompuy: pregovori EU-a i Turske "praktično blokirani"

06.09.2012 07:12 BRUXELLES, 5. rujna 2012.(Hina/AFP), Pregovori između Europske unije i Turske "praktično su blokirani", rekao je u srijedu predsjednik EU-a Herman van Rompuy, pozivajući ipak na nastavak "intenzivnih kontakata" s Ankarom.

"Moj je zaključak da su pregovori (s Turskom) o proširenju gotovo blokirani" zbog spora oko Cipra, jedne od 27 članica Unije, rekao je Van Rompuy na sastanku s veleposlanicima EU-a okupljenim u Bruxellesu. Turska ne priznaje Republiku Cipar, te od 1. srpnja bojkotira sve sastanke na visokoj razini s predsjedništvom EU-a koje u ovoj polovici godine obnaša Cipar.

To se uvelike odražava na pristupne pregovore koje je Ankara započela 2005. Van Rompuy je ipak pozvao da se zadrže "strukturirani i intenzivni" odnosi s Turskom, kamo namjerava otputovati početkom sljedeće godine. Predsjednik Europskog vijeća također je kazao da se nastavljaju napori prema daljnjem proširenju EU-a, unatoč osjećaju umora koji prevladava među većim dijelom europske javnosti. "Proširenje se nastavlja" posebno na zapadnom Balkanu, kazao je.