c S
Dnevne novosti

EU ministri: sirijska kriza ugrožava sigurnost Europe

10.09.2012 07:14 PAPHOS, Cipar, 7. rujna 2012.(Hina/AFP), Neuspjeh međunarodne zajednice u prevladavanju krize u Siriji ozbiljno bi ugrozio sigurnost Europe, upozoravaju u petak Pariz i Rim u pismu u kojem se predlaže da se u rujnu u New Yorku održi izvanredan sastanak europskih ministara vanjskih poslova o Siriji.

"Ako ne uspijemo u Siriji, stabilnost Bliskog istoka bit će ugrožena, a to će biti ozbiljna prijetnja sigurnosti Europe u svim aspektima, od terorizma do širenja naoružanja, ilegalne imigracije i energetske sigurnosti", predviđaju talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi i njegov francuski kolega Laurent Fabius.

Terzi i Fabius stoga predlažu izvanredni sastanak europskih šefova diplomacija o Siriji tijekom rujna, primjerice na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u drugom pismu izražava zabrinutost zbog sve većeg broja sirijskih izbjeglica i ocjenjuje da treba povećati humanitarnu pomoć. Europska komisija najavila je deblokiranje dodatne humanitarne pomoći za sirijske civile u iznosu od 50 milijuna eura.