c S
Dnevne novosti

Van Rompuy: ECB dao učinkovit odgovor na krizu

10.09.2012 07:12 ATENA, 7. rujna 2012.(Hina/AFP), Europska središnja banka (ECB) dala je učinkovit odgovor na krizu u eurozoni, ocijenio je u petak u Ateni predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, dan nakon što je ECB objavio plan pomoći eurozoni.

"Okvir intervencije koji je jučer objavio ECB daje učinkovit odgovor (...) u okviru njegova mandata" na napore država članica u suočavanju s dužničkom krizom, rekao je Rompuy nakon razgovora s grčkim premijerom Antonisom Samarasom.

Grčki premijer zadovoljan je dvosatnim sastankom s Rompuyom na kojem je izložio napore koje Grčka ulaže kako bi povratila povjerenje financijskih tržišta, prenijela je grčka agencija ANA. Samaras je posebice istaknuo da su žrtve koje podnosi grčki narod došle do svojih granica i da se moraju isplatiti.

Predsjedniku Europskog vijeća predstavio je također planove za privatizacije državnih tvrtki i vladine inicijative za suzbijanje posljedica recesije i borbu protiv nezaposlenosti, zatraživši od Europe pomoć u borbi protiv ilegalne imigracije.

Van Rompuy je istaknuo da nema sumnje da je budućnost Grčke u eurozoni, ponovivši ipak da Atena mora ispuniti preuzete obveze. Također je izrazio uvjerenost da će program gospodarske prilagodbe u Grčkoj stvoriti konkurentnije gospodarstvo, ali i priznao da kriza "nije samo grčka kriza."