c S
Dnevne novosti

Erjavec: Slovenija nema interesa zadržavati Hrvatsku

10.09.2012 07:24 LJUBLJANA, 8. rujna 2012.Hina, Slovenija nema nikakva interesa zadržavati Hrvatsku na putu u EU, ali želimo da se riješe otvorena pitanja, a ako se ne riješe, onda želimo znati kako će se i gdje rješavati, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ciparskom gradu Pafosu, javljaju slovenski mediji.

Na sastanku Erjavca i Vesne Pusić na Cipru nije došlo do napretka u pitanju Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, što nije bilo ni za očekivati budući da su svoje pozicije o tome Pusić i Erjavec već iznijeli tijekom razgovora na konferenciji na Bledu početkom tjedna, kada su upozorili da je stvar sada u rukama Zdravka Rogića i Francea Arhara, financijskih stručnjaka koje su dvije vlade imenovale svojim opunomoćenicima za traženje rješenja toga pitanja, javljaju agencija STA i Slovenski radio.

Erjavec je i nakon susreta u Pafosu ponovio slovenska stajališta, ali i pojasnio da Slovenija nema interes da zadržava ulazak Hrvatske u EU. "Slovenija nema nikakvog interesa interesa zadržavati Hrvatsku na putu u EU. No, želimo da se otvorena pitanja riješe. A, ako ne, onda želimo barem znati kako ćemo ih rješavati i gdje", rekao je Erjavec za Slovenski radio, dodavši da bi Rogić i Arhar trebali pripremiti takvo rješenje na osnovi kojega bi Slovenija mogla "što prije" ratificirati Ugovor o pristupanju RH u EU .

Erjavec je uz to ponovio da na Sloveniju nema pritisaka glede ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, te da su takve tvrdnje koje se pojavljuju u hrvatskim medijima "spin", iako ga o napretku u traženju rješenja ponekad upitaju neki od europskih kolega. Hrvatska je šefica diplomacije nakon susreta s Erjavcem ponovo upozorila na potrebu europskog partnerstva dviju država kako bi se dao primjer zemljama u regiji koje se približavaju EU-u.

Većina ministara vanjskih poslova EU-a poznaje problem Ljubljanske banke i njezinih hrvatskih štediša, te očekuju da će to pitanje dvije države riješiti same i tako pokazati dovoljno zrelosti, kazala je ministrica Pusić nakon susreta s Erjavcem, prenijeli su slovenski mediji.