c S
Dnevne novosti

Bjelorusija: EP protiv kršenja ljudskih prava

11.09.2012 07:12 STRASBOURG, 10. rujna 2012.(Hina/AFP), Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz je u ponedjeljak izrazio duboku zabrinutost stanjem ljudskih prava u Bjelorusiji i zatražio oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"Duboko smo zabrinuti stalnim kršenjem ljudskih prava i demokratskih vrijednosti u Bjelorusiji", rekao je Schultz na početku zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu. Schulz je zahtijevao hitno bezuvjetno oslobađanje političkih zatvorenika i njihovu punu rehabilitaciju.

Ocijenio ne "neprihvatljivim" zadržavanje u zatvoru brojnih pripadnika oporbe, među kojima i Nikole Statkeviča, predsjedničkog kandidata na izborima 2010. koji izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Parlamentarni izbori u Bjelorusiji predviđeni su za 23. rujna i Schultz je zahtijevao od bjeloruske vlade da se tom prigodom poštuju međunarodne norme i svim kandidatima daju jednaki izgledi.

Bjelorusiji su određene europske sankcije radi sve češćih represija i uhićenja oporbenik političara i aktivista nakon što je Lukašenko ponovno izabran za predsjednika prije dvije godine s više od 80 posto glasova.