c S
Dnevne novosti

Završen nadzor kosovske neovisnosti

11.09.2012 07:08 PRIŠTINA, 10. rujna 2012.(Hina), Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo, koju čini 23 članica Europske unije, Sjedinjene Države i Turska, na svom 16, i posljednjem sastanku u ponedjeljak u Prištini potvrdila je da je završeno razdoblje nadzora neovisnosti Kosova.

Nakon svojeg zaključka od 2. srpnja da je opći prijedlog za rješenje statusa Kosova proveden u značajnoj mjeri, Međunarodna upravljačka skupina (IGS) utvrdila je da su kosovske institucije usvojile odgovarajuće ustavne i zakonske promjene, te je u ponedjeljak proglasila kraj procesa nadzirane neovisnosti Kosova i mandata međunarodnog civilnog predstavnika, priopćio je IGS.

Na zajedničkoj konferenciji za novinstvo, predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci i sada bivši predstavnik međunarodne zajednice u Prištini Pieter Feith ocijenili su okončanje nadzora neovisnosti povijesnim. "Vaša nadzirana neovisnost okončana je", rekao je pritom Feith novinarima na albanskom jeziku. Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci upozorio je na europsku perspektivu Kosova nakon završetka procesa nadzora.

"To je međunarodna procjena za Kosovo, procjena demokratskog svijeta... ostaju novi izazovi, izazovi za integraciju Srba na sjeveru, liberalizaciju viznog režima, ali i druge odluke. Mi gradimo demokratsko Kosovo, kako bi se svi kosovski građani osjećali slobodnima. Kao mlada europska zemlja imamo jasnu viziju. Integraciju u EU, ali i nastavak našega partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Thaci. Okončanje nadzora neovisnosti pozdravio je i američkim predsjednik Barack Obama.

"Pozdravljam i snažno podupirem današnju objavu Međunarodne upravljačke skupine o okončanju nadzora kosovske neovisnosti", poručio je Obama u priopćenju. Američki je predsjednik pozvao kosovske vlasti da nastave angažman u suradnji sa susjedima i da rade na rješavanju preostalih pitanja, posebice onih sa Srbijom.

"U ime američkog naroda, čestitam vladi, parlamentu i narodu Kosova na ovom povijesnom trenutku", poručio je američki predsjednik. Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da Srbija ne priznaje ni nadziranu ni nenadziranu neovisnost Kosova, te da okončanje nadzora kosovske neovisnosti za nju nema nikakvo značenje.