c S
Dnevne novosti

Otvoren twinning projekt za nadzor prekograničnog prometa otpadom

12.09.2012 07:18 ZAGREB, 11. rujna 2012.(Hina), Twinning projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu nadzora prekograničnog prometa otpadom" vrijedan 1.160.000 eura svečano je otvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Cilj projekta je ojačati kapacitete za provedbu nacionalnih i međunarodnih propisa vezanih uz prekogranični promet otpadom te unaprijediti postupanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i drugih ključnih dionika u nadzoru prekograničnog prometa otpadom. Projekt s 95 posto sredstava financira Europska unija u okviru IPA programa 2009 i sufinancira Republika Hrvatska, a zajednički ga provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Agencija za okoliš Republike Austrije.

U projektnom timu će raditi i stručnjaci iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Grčke. Provedba projekta započela je 1. lipnja ove godine i trajat će 21 mjesec. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako se u tom projektu radi na jačanju naših kapaciteta. "Twinning projekt s Republikom Austrijom jedan je od načina na koji Hrvatska u suradnji sa zemljama Europske unije jača svoje kapacitete", izjavio je novinarima ministar Zmajlović. Istaknuo je da će Republika Hrvatska imati veliku ulogu, pogotovo kada uđemo u Europsku uniju u kontroli prekograničnog prometa otpada.

"Mi već i sada putem inspekcije zaštite okoliša ali i svih ostalih nadležnih tijela, carinarnice i Ministarstva unutarnjih poslova, nadziremo promet otpada, pogotovo prekograničnog i ovakav jedan projekt suradnje, dakle twinning projekt će sigurno dodatno ojačati naše institucije i kapacitete, razmijenit će se iskustva s onima koji već godinama rade na tome, koji provode Schengenski režim, a koji ćemo mi ulaskom u Europsku uniju isto tako morati provoditi na granici sa zemljama koje nisu članice Europske unije", istaknuo je ministar Zmajlović.

Na pitanje novinara o saniranju odlagališta otpada iz fondova Europske unije, ministar Zmajlović je odgovorio da je to velik izazov pred nama. "Potpisali smo određene obveze ne samo zato što ulazimo u Europsku uniju već zato što je to i naša odluka da se odgovornije ponašamo i odnosimo prema našem okolišu. Dakle, radi se o tome da moramo uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, sanirati sva ona odlagališta koja ne funkcioniraju u skladu s Direktivom o odlagalištima i taj rok je 2018. godina, a imamo i međurokova", kazao je ministar zaštite okoliša i prirode.

Istaknuo je kako je veliki izazov da velika sredstva stoje u strukturnim fondovima Europske unije upravo za tu namjenu i najviše će o nama ovisiti koliko ćemo biti uspješni u povlačenju tih sredstava i ostvarivanju tih ciljeva - dakle, izgradnju regionalnih ili županijskih centara za gospodarenje otpadom i sanaciju svih odlagališta. Veleposlanik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je kako je zadovoljan pripravnošću hrvatske Vlade i preuzetim obvezama koje, istaknuo je, jamče da će Hrvatska ispuniti sve svoje obveze tijekom sljedećih mjeseci.

"Kad je riječ o otpadu, a to se tiče svih građana u Hrvatskoj i u drugim zemljama, svi se moramo potruditi smanjiti sadašnje količine otpada, posebno tvrtke. Zadatak vlade je i da podigne svijest građana o toj temi i stvori odgovarajuću infrastrukturu kako bi se inspekcija uvjerila da se otpad odlaže primjereno", poručio je Vandoren. O važnosti projekta govorili su i veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić Boehm te zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode i voditelj programa Hrvoje Dokoza, a nakon toga su twinning partneri predstavili projekt.