c S
Dnevne novosti

Otvoren twinning projekt jačanja Državne škole za pravosudne dužnosnike

13.09.2012 07:20 ZAGREB, 12. rujna 2012.(Hina), Twinning light projekt "Jačanje rada Državne škole za pravosudne dužnosnike kroz unaprjeđenje njezinih programa stručnog usavršavanja i tijeka rada", vrijedan 199 tisuća eura, svečano je otvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Cilj je projekta unaprijediti rad škole za pravosudne dužnosnike, integrirati u nju odabrane teme iz EU prava, te na taj način ojačati stručnost i učinkovitost pravosudnih tijela u Republici Hrvatskoj. Projekt je financiran iz programa Europske unije IPA 2008., a provodi ga Pravosudna akademija u suradnji s Centrom za pravne studije i Državnim sudbenim vijećem Kraljevine Španjolske, koja je zemlja partner u provedbi ovoga projekta.

U početnu obuku budućih sudaca i državnih odvjetnika jače će se integrirati pravo Europske unije, a dogradit će se i informatički sustav sa sveobuhvatnom bazom podataka za polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike, istaknula je prilikom svečanog otvaranja projekta Maria De Las Heras Garcia, voditeljica projekta za Kraljevinu Španjolsku.

Cilj je stvoriti učinkovit pravosudni sustav Republike Hrvatske s percepcijom javnosti da su suci i drugi pravosudni dužnosnici stručni i neovisni, naglasio je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda RH. Takav sustav podrazumijeva suce koji stručno, bez populističkih utjecaja, dijele pravdu, a čijem će usavršavanju, poručio je, pridonijeti i ovaj twinning projekt.

Upozorio je i na važnu ulogu države u jačanju pravosudnog sustava, na kojemu se, istaknuo je, ne smije štedjeti. Uz podrške projektu, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier naglasio je kako je "država demokratska u onoj mjeri u kojoj je njezino pravosuđe neovisno".

U tome, dodao je, ključnu ulogu ima trajna edukacija sudaca, u čemu stožerno mjesto zauzima Državna škola za pravosudne dužnosnike, čijem će usavršavanju pridonijeti i ovaj projekt.