c S
Dnevne novosti

Vlada zatražila ulazak Hrvatske u Europski gospodarski prostor

14.09.2012 07:14 ZAGREB, 13. rujna 2012.(Hina), Vlada je odlučila podnijeti zahtjev za ulazak Hrvatske u Europski gospodarski prostor, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić novinarima je objasnila da se tu Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja dodatnih sredstava, ali da svoj status tek treba ispregovarati.

"Odlučili smo da zatražimo ulaz i počnemo pregovore o ulasku Hrvatske u Europski gospodarski prostor. To je zajedničko tržište u kojem sudjeluju i neke zemlje koje nisu članice, Norveška, Lihtenštajn i Island, i u tom prostoru postoji mogućnost korištenja sredstava, ali status Hrvatske tu moramo ispregovarati", rekla je Pusić.

Potvrdila je da Europska komisija pregovara sa CEFT-om o liberalizaciji odnosa između dviju zona slobodne trgovine te najavila da će o tome razgovarati s novim ministrom vanjskih poslova Srbije, na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku. Kazala je i da Hrvatska sudjeluje u raspravama vezanim uz financijsku perspektivu EU od 2014. do 2020., u kojem će joj biti na raspolaganju sredstva utvrđena kod potpisivanja pristupnog ugovora.

"Glavna bitka u ovom trenutku ide, ne u pravcu količine, nego broja godina u kojima možemo koristiti ta sredstva, jer je za svaku godinu određena količina koju možemo koristiti, ali taj iznos moramo potrošiti u toj godini, plus još dvije godine. Naš cilj je da probamo to produžiti s dvije na tri, jer nam to daje veću šansu da iskoristimo ta sredstva", rekla je Pusić.

Na pitanje kakav je stav Hrvatske o daljnjem političkom povezivanju i mogućoj federalizaciji EU, ministrica je ocijenila da se to neće dogoditi za njezina života. "U ovom trenutku dominantni su stavovi koji puno više naglašavaju jačanje nacionalnih država nego integrativne mehanizme unutar EU, a razlozi zbog kojih je došlo do razgovora o jačem povezivanju su ekonomske prirode", kazala je Pusić.

Podsjetila je da su predsjednici EU, Središnje europske banke i Europske komisije u lipnju izišli s tekstom u kojem krizu eura pokušavaju riješiti većom integracijom na četiri područja, a u kojem se spominju i politički procesi, ali da je riječ tek o pokušaju da se ekonomski spasi europski prostor.

"Zasada se čini da je ovim prijedlozima to i uspjelo, po reakcijama svjetskih burzi, ali da bi se tu dogodile promjene u Europskom ugovoru, mislim da je to na neizmjerno dugačkom štapu, ako uopće", ocijenila je Pusić.