c S
Dnevne novosti

Erdogan: zaustavite podjele u BiH

17.09.2012 07:10 SARAJEVO, 14. rujna 2012.(Hina), Turski premijer Recep Tayip Erdogan koji je u petak doputovao u dvodnevni neslužbeni posjet BiH susreo se u Sarajevu s trojicom članova državnog Predsjedništva i tom prigodom iskazao potporu svoje zemlje euroatlantskim težnjama BiH.

On je pozvao na zaustavljanje podjele na predstojećim općinskim izborima. "Naša je želja da 7. listopad protekne u najboljem redu i da ti izbori budu povijesni za našu bosanskohercegovačku braću. No, mi kao Turska, odnosno Republika Turska, od vas kao naše braće imamo jednu zamolbu. Nemojte se dijeliti. Budite jedinstveni, budite postojani i budite čvrsti i pravedni. Jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji", rekao je Erdogan u obraćanju.

U društvu s njim bio je predsjedatelj BiH Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kojega je također nazvao bratom a obraćanje turskog premijera prenosila je televizijska postaja TV1. Erdogan je podupro put BiH prema euroatlantskim integracijama kazavši da će u tome smislu Turska biti vjetar u leđa. Predsjedatelj Izetbegović zahvalio se Turskoj na odobravanju 100 milijuna eura pomoći povratnicima kazavši da bi taj novac mogao predstavljati zaokret u procesu povratka.

Predviđeno je da se turski premijer sutra susretne i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom a tijekom dana obići će grob osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Na svečanosti u Narodnom pozorištu Erdoganu će povodom 550. godišnjice osnivanja Sarajeva biti dodijeljena nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.