c S
Dnevne novosti

U četvrtak summit predsjednika parlamenata 47 zemalja VE

18.09.2012 07:10 STRASBOURG , 17. rujna 2012.(Hina/AFP), Predsjednici parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Europe u četvrtak i petak će u Strasbourgu raspravljati o budućnosti Europskoga suda za ljudska prava i o stanju u arapskim zemljama.

Summitu će prisustvovati i predsjednici izraelskog, palestinskog, marokanskog i tuniskog parlamenta, doznaje se iz programa objavljenog u ponedjeljak. U radu Europske konferencije predsjednika parlamenata u Strasbourgu će sudjelovati 350 zastupnika.

Konferenciju svake dvije godine organizira Parlamentarna skupština Vijeća Europe. Na dnevnom redu dvodnevne konferencije bit će tri glavne teme: uloga državnih parlamenata u ulozi Europskoga suda za ljudska prava u Strasbourgu, izazovi s kojima su suočeni državni parlamenti te izazovi koje pred njih postavljaju pobune u arapskim državama.

Predsjednik Bundestaga, Norbert Lammert, predsjednik francuskog parlamenta Claude Bartolone i talijanskog Gianfranco Fini potvrdili su dolazak, a najavljen je i dolazak predsjednika turskog parlamenta Cemila Ciceka te zamjenika predsjednika britanskog parlamenta Nigela Evansa.