c S
Dnevne novosti

Miljenić: Novi Ovršni zakon ubrzava naplatu prekršajnih kazni

19.09.2012 07:26 ZAGREB, 18. rujna 2012.Hina, Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da nije zadovoljan naplatom prekršajnih kazni, a očekuje da će se naplata ubrzati stupanjem na snagu novog Ovršnog zakona, nakon kojega će se novčane kazne naplaćivati izravno putem Fine, s računa građana.

Miljenić je to rekao u Saboru, odgovarajući na pitanje Milorada Pupovca (SDSS), koji je upozorio da je naplaćeno tek 1,8 posto, ili 11,5 milijuna kuna, od ukupno 630 milijuna kuna izrečenih u 780 tisuća prekršajnih kazni u protekle 3,5 godine. Pupovca je zanimalo što će Vlada učiniti kako bi poboljšala naplatu kazni.

Miljenić je najavio i nove izmjene Prekršajnog zakona, kroz koje će se značajno manje plaćati za kazne koje se naplate odmah, bez sudskog postupka i dodatno urediti mjere rada za opće dobro, kojih je do sada izrečeno svega 707. "Razmatramo i povezivanje registara, kako bi se omogućilo da se onima koji nisu platili kazne uskrati izdavanje vozačkih dozvola i drugih dokumenata", rekao je Miljenić.

Ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je dvostruko veće naknade koje elektrane isplaćuju jedinicama lokalne samouprave, a koje su, potvrdio je, nesrazmjerno niske u odnosu na rudarsku rentu. Premijer Zoran Milanović još jednom je odbio tvrdnje da je Vlada u nepovoljan položaj stavila siromašnije krajeve podjelom Hrvatske na dvije statističke regije.

Podsjetio je da je i bivša vlada s Europskom komisijom pregovarala o dvije regije, ali da to tada nije bilo moguće ostvariti te da se zato išlo na tri regije. Ta je podjela, međutim, u nepovoljan položaj stavila Zagreb i sjeverozapad Hrvatske, kojemu je prijetilo da, uz umjerene stope rasta, ubrzo ispadne iz kruga regija koje mogu koristiti novac iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima, objasnio je Milanović.