c S
Dnevne novosti

Udruga mobbing: kroz ZOR riješiti zaštitu radnika od diskriminacije i uznemiravanja

20.09.2012 07:18 ZAGREB, 19. rujna 2012.(Hina), U povodu najave Vlade o donošenju izmjena Zakona o radu (ZOR), udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga "Mobbing" predstavila je prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a kojima bi se, ističu, kroz taj zakon uredila zaštita svih radnika od diskriminacije, uznemiravanja i zlostavljanja na radnom mjestu.

Odvjetnik Udruge, Ivan Hranj na konferenciji za novinare objasnio je kako su službenici u javnim poduzećima i državni službenici zaštićeni preko kolektivnih ugovora, kojima su predviđene mjere zaštite dostojanstva radnika, službenika i namještenika od uznemiravanja, dok radnici iz realnog sektora nemaju tu vrstu zaštite jer ne postoje kolektivni ugovori, radnička vijeća ni sindikati. "Idemo s malom intervencijom da bi sve radnike doveli u istu poziciju", kazao je Hranj.

Udruga predlaže izmjene postojećeg 130. članka ZOR-a kako bi se postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja uredile kroz taj zakon, a ne kao do sada posebnim zakonom (Zakon o suzbijanju diskriminacije), kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu. Stoga predlažu da se u 130. članka ZOR-a uvrsti odredba da radnik ima pravo na poštovanje i zaštitu dostojanstva za vrijeme radnog vremena, odredbu kojom se osobnost i dostojanstvo radnika štiti od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja poslodavca, nadređenih suradnika i ostalih suradnika te odredbu kojom se zabranjuje uznemiravanje i spolno uznemiravanje radnika.

Uznemiravanje definiraju kao svako ponašanje poslodavca, nadređenih, suradnika ili osoba s kojima radnik redovito dolazi u doticaj koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva radnika te koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje za drugog radnika. Uznemiravanjem bi se smatralo i diskriminirajuće ponašanje i spolno uznemiravanje. Hranj ističe da se u Udrugu tjedno javlja više od 20 radnika izloženih psihičkom zlostavljanju, što na godišnjoj razini, kazao je, iznosi nešto više od tisuću radnika. "Od te razine na čistu diskriminaciju po osnovi spola rase i vjere odnosi se osam posto slučajeva, a sve ostalo su slučajevi koji se odnosi na uznemiravanje, šikaniranje i zlostavljanje", dodao je.

Predsjednica Udruge Jadranka Apostolovski podsjetila je da je Udruga mobbing još 2007. uputila prijedlog Zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu. Taj njihov prijedlog, kazala je, preuzeo je Klub zastupnika SDP-a i uputio ga, kao tadašnja opozicija, u saborsku proceduru. Prijedlog nije prošao uz obrazloženje tadašnje Vlade da će osnovati radnu skupinu koja će donijeti prijedlog no, dodala je Apostolovski, ta se radna skupina nikad nije sastala. Udruga će svoj prijedlog izmjena ZOR-a uputiti Odboru za zakonodavstvo Hrvatskog sabora i Vladi.