c S
Dnevne novosti

Odbor za izbor i imenovanja: 197 kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

20.09.2012 07:12 ZAGREB, 19. rujna 2012.(Hina), U saborski Odbor za izbor i imenovanja u natječajnom je roku pristiglo 197 prijava kandidata zainteresiranih za rad u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, izvijestio je na sjednici tog odbora predsjednik Šime Lučin.

Od tih 197 kandidata njih 123-oje ispunjava natječajne uvjete. Nepotpunu je dokumentaciju dostavilo 66 kandidata, a osmero ih ne ispunjava tražene uvjete. Među 123 kandidata (77 muškaraca i 46 žena ) koji ispunjavaju uvjete je 45 pravnika, 19 ekonomista, 10 politologa, 23 inženjera, pet kriminalista, četiri informatičara, 11 profesora, četiri doktora medicine i veterine, jedan sociolog te jedan sociolog-defektolog. Članovi Odbora dogovorili su se kako će Odbor, od ponedjeljka, tijekom petodnevnog zasjedanja, svakodnevno obavljati desetominutne razgovor s tridesetak kandidata.

Po obavljenom razgovoru svi će kandidati biti sigurnosno provjereni u obavještajnoj agenciji.Burnu je raspravu među oporbenim članovima Odbora izazvao Lučinov prijedlog da se, zbog zahtjeva nekih kandidata, a sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka, životopisi ne objavljuju na internetskim stranicama. „Neću prihvatiti vašu sugestiju da osobe koje pretendiraju da ulaze u nečije tajne, skrivaju svoj životopis“, poručio je HDZ-ov Dujomir Marasović Lučinu dodavši kako se ne radi o izboru kandidata za dodjelu kulturnih ili školskih nagrada. Višnja Fortuna (HSU) kazala je kako članovi Povjerenstva nisu dužnosnici već članovi važnog tijela, a za ono što je Marasović zatražio trebalo bi se, kazala je, ići u zakonske izmjene. „Nisam ja tu samo zbog mene samog, već zbog 20 tisuća ljudi koji su nas izabrali i koji moraju znati životopise tih ljudi“, ustrajao je Marasović.

Dinko Burić (HDSSB) podržao je Marasovića, no ipak je predložio kompromisno rješenje - da se kandidati izjasne na razgovoru, pristaju li da im se objavi životopis ako budu izabrani. Rok za podnošenje prijava bio je 15 dana, a birat će se četiri člana i predsjednik Povjerenstva, na mandat od pet godina.Kandidirati su se mogli hrvatski državljani s fakultetskom diplomom koji imaju najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate rada, te koji nisu kažnjavani niti se protiv njih vodi kazneni postupak. Kandidat također ne može biti član niti jedne političke stranke, a to nije smio biti niti tijekom posljednjih pet godina.

Od kandidata koji se prijavljuju za predsjednika Povjerenstva, uz ostale dokumente, tražilo se i uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu. Ovo će biti već treći pokušaj da se popuni Povjerenstvo po zakonu iz 2010., a koji je predvidio da u tom tijelu ubuduće neće sjediti saborski zastupnici, već isključivo članovi iz reda uglednih javnih djelatnika. Za njihovo je imenovanje, međutim, potrebna većina svih saborskih zastupnika, odnosna najmanje 76 glasova što do sad nije uspio dobiti niti jedan od kandidata koji su se javili na javne pozive raspisane lipnju i listopadu 2011.