c S
Dnevne novosti

Mrsić: Izmjenama ZOR-a omogućit ćemo zapošljivost

24.09.2012 07:20 ZAGREB, 23. rujna 2012.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će Vlada nakon konzultacija sa socijalnim partnerima predložiti izmjene Zakona o radu (ZOR) koje bi u prvom redu trebale omogućiti zapošljivost nezaposlenih osoba.

Sadašnji ZOR je nedorečen u dijelu koji se tiče zapošljavanja, što potvrđuju zadnji podaci koji pokazuju da je rad na određeno vrijeme postao pravilo, jer je u godinu dana na taj način zaposleno preko 150 tisuća ljudi, a rad na neodređeno vrijeme izuzetak, budući da je takve ugovore o radu dobilo svega 10 tisuća osoba, kazao je Mrsić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 HTV-a.

Izmjenama ZOR-a želimo promovirati rad od kuće, zapošljavanje na pola radnog vremena, rad za više poslodavaca. Hoće li se zapošljavanje regulirati kroz tzv. jedinstveni ugovor o radu, koji bi omogućio poslodavcu da u početku otpušta radnike bez ikakvih ograničenja, ili kroz neki drugi model, o tome će se razgovarati s poslodavcima i sindikatima, a ako se ne može postići konsenzus, Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti odluku, poručio je Mrsić.

Također je komentirao pregovore sa Sindikatima javnih službi istaknuvši kako je Vlada otkazala njihov Temeljni kolektivnim ugovor (TKU) zbog pogoršane gospodarske situacije, te stoga jer više neće kupovati socijalni mir zaduživanjem države. Vlada je u sporu s četiri sindikata javnih službi jer nije mogla pristati na njihov zahtjev da im se smanjena materijalna prava isplate kasnije. Ne pristajemo više na "odgođeni sindikalizam", zbog kojega imamo od 1. siječnja novo opterećenje od 1,6 milijardi kuna jer je bivša Vlada potpisala Dodatak Ugovoru o plaćama koji je ušao u Kolektivni ugovor za javne službe.

Idućeg tjedna sjest ćemo opet s predstavnicima Sindikata javnih službi i pozvati ih da pokušamo naći razumno rješenje, jer tih novaca mi nemamo, kazao je Mrsić. Što se tiče prijetnji Sindikata prosvjete i medicinskih sestara da će organizirati štrajk, Mrsić je odgovorio kako je štrajk njihovo legitimno pravo ali ne dok traje otkazni rok sa TKU, koji istječe 19. prosinca.

Nadam se da ćemo dotad potpisati novi TKU s novim pregovaračkim odborom Sindikata javnih službi, dodao je. Mrsić je ponovio da sa sindikatima više neće biti dogovora "ispod stola", te kao primjer neodgovornosti bivše vlasti naveo "jedan granski kolektivni ugovor u prosvjeti" u kojem je suspendirana mogućnost Vlade da uređuje koeficijente za plaće zaposlenih u toj djelatnosti.

To je protuzakonito i protuustavno jer se time faktički Vladi oduzima pravo na upravljanje državom, požalio se Mrsić. Komentirajući nedavnu najavu ministra financija Slavka Linića o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru za 20 tisuća, Mrsić je rekao kako će se to provesti slanjem u mirovinu na "socijalno osjetljivi način". Oni koji će ići u mirovinu dobit će otpremnine i dodatke potrebne da kompenziraju ono što im nedostaje za punu mirovinu, rekao je Mrsić dodavši kako "javna uprava treba provjetravanje".

Ministar je ocijenio da će s ulaskom Hrvatske u EU dio liječnika i medicinskih sestara sigurno otići tamo gdje im mogu ponuditi veće plaće, kao što se to dogodilo Poljskoj. Međutim, primjer Poljske pokazuje i da će se ti ljudi početi vračati u svoju zemlju kada se stanje u njoj počne popravljati, a plaće ponovno rasti, rekao je Mrsić.