c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o novom Zakonu o koncesijama

25.09.2012 07:24 ZAGREB, 24. rujna 2012.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu novog Zakona o koncesijama u prvom čitanju, kojim se na sigurniji i jednostavniji te s direktivama EU usklađen način regulira postupak davanja te provedbe koncesija.

U Vladi, koja je predložila zakon, ističu kako zakonski prijedlog uvodi niz rješenja koja predviđaju fleksibilnije i jednostavnije postupanje kod davanja koncesija za gospodarsko korištenje općih ili drugih dobara, kao i koncesija manje vrijednosti. Zakon propisuje koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra kao ugovorom uređen pravni odnos, čiji je predmet korištenje općeg ili drugog dobra za koje je zakonom određeno da je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku.

Koncesija za javne radove regulirana je kao ugovor istovjetan onom o javnim radovima, s razlikom da se naknada za radove koji se planiraju izvesti sastoji ili samo od prava na iskorištavanje tih radova, ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije. Zakon predviđa i koncesiju za javne usluge koja je istovjetna ugovoru o javnim uslugama, a razlikuje se samo u tome da se naknada za pružene usluge sastoji samo od prava na iskorištavanje tih usluga ili od tog prava zajedno s plaćanjem od strane davatelja koncesije.

Ako su predmet koncesije i radovi i usluge (mješoviti ugovori), u odlučivanju radi li se o koncesiji za javne radove ili koncesiji za javne usluge primjenjuju se propisi kojima se uređuje javna nabava. Davatelj koncesije u ime države mogu biti Vlada i središnja tijela državne uprave, u ime županija, gradova i općina njihova nadležna tijela, a kao davatelji koncesije navode se i pravne osobe koje su posebnim propisima ovlaštene za davanje koncesija.

Prije početka postupka davanja koncesije davatelj koncesije morao bi imenovati stručno povjerenstvo za koncesiju čiji su članovi pravne, ekonomske, tehničke i druge odgovarajuće struke, ovisno o predmetu i značajkama koncesije. Član stručnog povjerenstva ne smije imati izravnih ili neizravnih osobnih interesa u bilo kojoj aktivnosti koji bi doveli do sukoba tih interesa s njegovim dužnostima u radu stručnog povjerenstva, što potvrđuje potpisivanjem izjave o neovisnosti čime jamči da nije u sukobu interesa.

Zakon predviđa novčane kazne od 50.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu koja daje koncesije ako u slučaju nepodmirenih dugovanja proizašlih na temelju obveza iz ugovora o koncesiji ne poduzme sve mjere potrebne radi naplate naknade za koncesiju. Novčanom kaznom od 5000 do 10.000 kuna kaznit će se odgovorna osoba za taj prekršaj. Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 kuna kaznit će se koncesionar ako ne plati naknadu za koncesiju, a za isti prekršaj od 5000 do 10.000 kuna kaznit će se odgovorna osoba koncesionara.