c S
Dnevne novosti

Mimica: monitoring ne daje povoda odugovlačenju ratifikacije

25.09.2012 07:18 BRUXELLES, 24. rujna 2012.Hina, Sveobuhvatni monitoring o ispunjavanju obveza koje je Hrvatska prihvatila ispuniti prije ulaska u članstvo, koji će Europska komisija objaviti 10. listopada, neće dati nijednoj zemlji članici neki razlog za odgodu ili odugovlačenje postupka ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica.

"Po svemu sudeći, sveobuhvatni monitoring bit će takav da neće poslužiti nijednoj zemlji članici kao razlog za odgodu ratifikacije pristupnog ugovora. Neke zemlje članice mogu se odlučiti da čekaju zadnje izvješće u travnju sljedeće godine, ali sve to i tada ostaje u dogovorenim rokovima i ne trebamo biti pesimistični u pogledu brzine postupka ratifikacije ugovora", rekao je Mimica novinarima nakon što je o izvješću o pretpristupnom monitoringu razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Na pitanje novinara je li potpuno isključena mogućnost monitoringa i nakon 1. srpnja 2013. kada će Hrvatska postati članicom, Mimica je odgovorio potvrdno. "Po svemu onome što se govori, po stajalištima zemalja članica, mislim da je monitoring nakon članstva isključen", rekao je Mimica dodajući da će one zemlje koje su tražile pretpristupni monitoring iz izvješća Komisije dobiti potvrdu da Hrvatska ulazi kao potpuno spremna članica.

Upitan za mogućnost gradnje Pelješkog mosta, Mimica je rekao da će odgovor na to dati studija izvodljivosti koju financira Europska komisija i koja će razmotriti najpovoljniju varijantu povezivanja hrvatskog, a time i europskog teritorija. Istaknuo je da bi varijanta koridora kroz Neum zahtijevala velike promjene u schengskim pravilima, što je vrlo teško usuglasiti te da je s toga aspekta izgradnja mosta prihvatljivija. "Osim toga, za izgradnju mosta ne bi trebalo dogovarati novu financijsku omotnicu za Hrvatsku, nego bi se to moglo financirati iz već odobrene omotnice", rekao je Mimica.