c S
Dnevne novosti

Slovenija objedinjuje carinike i poreznike

25.09.2012 07:12 LJUBLJANA, 24. rujna 2012.Hina, Slovenski carinici bit će od 1. siječnja iduće godine priključeni općoj financijskoj upravi u okviru koje će biti i dosadašnja porezna uprava, a jedan od razloga je skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Budući da s uključivanjem Hrvatske u EU sredinom iduće godine otpada i zadnja granica Slovenije sa susjednim državama s carinskim nadzorom, pripadnici slovenske carine već s početkom iduće godine bit će premješteni u novonastalu financijsku upravu u kojoj će biti i dosadašnja carinska uprava, potvrdili su u parlamentu ministar financija Janez Šušteršič i ministar gospodarstva Andrej Vizjak.

Prilikom odgovora zastupnicima na različita pitanja na početku redovne jesenske sjednice parlamenta, Vizjak i Šušteršič su izjavili da će se u novoj financijskoj upravi moći koristiti iskustvo carinika koje već imaju s ilegalnim zapošljavanjem, odnosno radom na crno.

Vjeruje se da će pokušaja zapošljavanja na crno u Sloveniji nakon ulaska Hrvatske u EU biti nešto više nego do sada, a carinici će u novim inspekcijskim službama moći koristiti iskustva koja s granice već imaju, pojasnili su Vizjak i Šušteršič. Pri organizaciji nove financijske uprave vodit će se računa i o smanjenju proračunskih troškova i racionalizaciji javne uprave, zajamčili su slovenski ministri.