c S
Dnevne novosti

EK pozdravlja odlučnost RH za nastavak reformi u pravosuđu

26.09.2012 07:20 BRUXELLES, 25. rujna 2012.Hina, Europska komisija pozdravlja odlučnost Hrvatske da nastavi reforme u pravosuđu i ispuni obveze koje je preuzela tijekom pristupnog pregovora, istaknuo je u priopćenju povjerenik za proširenje Štefan Fuele nakon sastanka s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

"Povjerenik Fuele pozdravio je odlučnost ministra za nastavak reformi u pravosuđu i zadržavanje pozornosti na obvezama koje su preuzete tijekom pristupnih pregovora. Naglasio je da je pravosuđe koje dobro funkcionira ključno da bi Hrvatska primjenjivala europsku pravnu stečevinu i podržavala prava svojih građana.

Ministar je predstavio svoje planove za povećenje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa. Također su razgovarali o pitanju neovisnosti sudaca i borbi protiv korupcije", kaže se u priopćenju. "Povjerenik Fuele i ministar Miljenić složili su se da je, u trenutku kada je ostalo manje od devet mjeseci do trenutka kada bi se Hrvatska trebala pridružiti EU-u, važno zadržati pozornost na preostalim zadaćama radi uspješnog i dobro pripremljenog pristupanja", dodaje se u priopćenju.

Ministar Miljenić je nakon razgovora izjavio novinarima da je upoznao "povjerenika sa strukturnim promjenama na kojima se radi". "Nas muči to što nam sudski postupci predugo traju i danas smo govorili o nizu zakona i zakonskih izmjena i mjera koje poduzimamo kako bi se ti postupci skratili", rekao je Miljenić.

Ministarstvo pravosuđa priprema niz strukturnih promjena koje bi moglo znatno utjecati na duljinu postupka poput Zakona o parničnom postupku, Prekršajnom zakonu, sustavu ovrhe itd. Ministar je najavio da će neki od tih zakona vrlo brzo biti predočeni, a neki do kraja godine.