c S
Dnevne novosti

Moore: ulazak Hrvatske u EU povijesno važan za BiH i regiju

26.09.2012 07:10 MOSTAR, 25. rujna 2012.(Hina), Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Roderick Moore izjavio je u utorak da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju biti iznimno značajan za BiH ocjenjujući to iznimnom prigodom za ovu državu.

"Iznimno je značajno za BiH, kao i za ostatak regije da Hrvatska uđe u Europsku uniju. To je povijesno značajan napredak koji će imati iznimno pozitivan utjecaj na BiH", rekao je Moore za medije u Mostaru. Dodao je da je ulazak Hrvatske u EU prigoda i za vlasti u Bosni i Hercegovini te da očekuje snažnu potporu Zagreba na tome putu.

"To je i prigoda za BiH. Siguran sam da će Hrvatska kao članica EU biti od velike potpore BiH", dodao je američki diplomat. Po njegovim riječima, očekuju se poteškoće u trgovinskim odnosima između dviju zemalja u početnome razdoblju "zbog slabe pripreme BiH za hrvatski ulazak u EU".

Moore očekuje da će Europska unija pomoći kako bi se prebrodilo to početno razdoblje. Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti te zemlje da ubrzaju pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, najavljen za 1. srpnja 2013. godine, kako bi mogli nastaviti izvoz svojih prizvoda i trgovinske odnose s Unijom i nakon toga datuma.