c S
Dnevne novosti

Rasprava o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju

26.09.2012 07:24 ZAGREB, 25. rujna 2012.Hina, HDZ-ova zastupnica Martina Dalić ustvrdila je u Saboru da bi zakonsko vezivanje izračuna kamatnih stopa na potrošačke kredite uz referentne kamatne stope srednjoročno mogla dovesti do povećanja kamata, budući da su referentne stope sada na najnižoj razini i očekuje se njihov rast.

Dalić je to rekla u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi, po riječima zamjenika ministra financija Borisa Lalovca trebao zaštititi potrošače od nepovoljnih uvjeta kreditiranja uslijed jednostranih promjena kamatnih stopa. Od banaka se zahtjeva da kod utvrđivanja promjenjive kamatne stope definiraju parametre na temelju kojih mijenjaju stopu - referentnu stopu, indeks potrošačkih cijena, kreditni rizik i sl.

Ti će se parametri morati jasno i nedvojbeno predočiti potrošaču prije sklapanja ugovora o kreditu, objasnio je Lalovac. Istaknuo je i da se efektivna kamatna stopa ograničava na 12 posto te izvijestio o amandmanu po kojem će o promjeni kamatnih stopa vjerovnik potrošača morati obavijestiti 15 dana ranije, a potrošaču se omogućuje da u roku od tri mjeseca nakon primitka takve obavijesti bez naknade prijevremeno otplati kredit. Taj će se amandman odnositi i na već zaključene ugovore. "Put u pakao često je popločen dobrim namjerama", komentirala je Dalić, koja je, u ime Kluba HDZ-a, ocijenila da je "loš tajming" za uvođenje takvih pravila.

Podsjetila je da je euribor 2007., prije krize, iznosio pet posto, a da je sada blizu nule pa se u srednjem roku očekuje njegov rast. "Stvaramo prostor da za godinu dana banke jednostavno počnu mahati zakonom pred potrošačima i obrazlagati da kamatne stope rastu zato što je tako propisao zakon", rekla je Dalić, koja smatra da bi formule za izračun kamatnih stopa trebalo ostaviti u pravilnicima HNB-a. Ocijenila je da bi zakonom trebalo predvidjeti mogućnost vezivanja potrošačkih kredita uz pasivnu kamatnu stopu, kako bi se uklonila "neprirodna razlika" između pasivnih i kamata na kredite.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac uzvratio joj je da je važno da se kamatne stope definiraju transparentno, kako bi potrošač točno znao zašto mu raste kamata. "Znamo da je 2007. euribor bio koliki je bio. On se danas spustio i pitam vas, jesu li kamate zato pale", upitao je Lalovac, ustvrdivši da su pad kamata banke izbjegle upravo netransparentnim prebacivanjem na maržu prema potrošaču, koja će se po novom zakonu utvrđivati fiksno. Naglasio je da će, poveća li se euribor, kamate vjerojatno rasti i bez predloženih zakonskih izmjena.

Sabor je u hitnoj proceduri raspravio i prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, za koji HDZ-ovci tvrde da će stvoriti probleme u poslovanju i onih koji uredno plaćaju porez, jer će morati osigurati blagajne i internetsku vezu koja će omogućiti da za račun, prije nego što ga ispostave kupcu, dobiju potvrdu Porezne uprave. Vladajući su im uzvratili da su se puno veće neugodnosti od pada sustava događale kad su inspektori zatvarali lokale kako bi provjerili blagajnu, a Nadica Jeluš (SDP) poručila je da je "upravo porezna nedisciplina najgora ostavština HDZ-ove vlasti". Lalovac je završno kazao kako su i u Ministarstvu financija svjesni da će biti tehničkih problema vezanih uz primjenu zakona. "Problema će biti i rješavat ćemo ih", kazao je Lalovac, ističući da, koristeći nove tehnologije, Vlada želi smanjiti represivni aparat.