c S
Dnevne novosti

Sabor: Ovršnim zakonom do brže naplate kazni i neisplaćenih potraživanja

27.09.2012 07:26 ZAGREB, 26. rujna 2012.(Hina), Prijedlogom novog Ovršnog zakona o kojem, u objedinjenoj raspravi s izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Zakonom o prestanku važenja Zakona o javnim ovršiteljima, te prestanku važenja Zakona o javnoovršiteljskim pristojbama, raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, trebala bi se osigurati brža naplata novčanih kazni i neisplaćenih plaća.

"Predloženi zakon temelji se na nadogradnji zakona koji je sada u primjeni, a odustaje se od zakona iz 2010. godine u kojem je bio predložen institut javnog ovršitelja", pojasnila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. Zakonom se omogućava izravna naplata novčanih tražbina putem Fine na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka, odnosno presude, rješenja ili odluke suda, kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine.

Po tvrdnjama zamjenice ministra pravosuđa, prilikom izrade zakonskog prijedloga detaljno je analiziran aktualni ovršni sustav, a rukovodilo se dobrim rezultatima provođenja ovrhe putem Fine odnosno agencije. Novčane će se kazne, kazala je, naplaćivati izravno s računa građana, bez pokretanja posebnog ovršnog postupka, kao što je to bilo do sada. "Jedan od ciljeva bio nam je rasterećenje sudova, budući da je ovrha na novčanim sredstvima najčešći oblik ovrhe, a da su ovršni postupci skupi i dugotrajni", naglasila je Artuković Kunšt.

Ubuduće radnik, kojemu nije isplaćena plaća, obeštećenje neće morati tražiti na sudu kroz ovršni postupak, nego će se moći naplatiti izravno putem Fine, ako poslodavac na računu ima novca. Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, predviđena je aktivnija uloga ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama. "Provedba ovrhe nad pokretninama koja se ponavlja u nedogled nije ono što želimo", ustvrdila je Artuković Kunšt.

U slučajevima kada se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka čime se, kako je rečeno, želi skratiti postupak i dodatno zaštititi dostojanstvo ovršenika. Novim zakonom predviđeno je umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica, izvijestila je pomoćnica ministra pravosuđa dodavši kako je smisao da se izbjegnu manipulacije sustavom te dvostruke naplate zadužnica.

U Registar će ući svaka buduća zadužnica, a zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kad vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar. "Mi smo dobili pozitivnu ocjenu Europske komisije jer smo na temelju analize dokazali da ovo što predlažemo predstavlja iskorak u smjeru unaprjeđenja ovrhe", kazala je Artuković Kunšt izrazivši uvjerenje da će se za šest mjeseci pokazati kako ovaj prijedlog zakona oživotvoruje bolju, učinkovitiju i bržu ovrhu.