c S
Dnevne novosti

Potpredsjednik Grčić: u krizi iskoristiti potencijale koje imamo

28.09.2012 07:20 KOPRIVNICA, 27. rujna 2012.(Hina), Potpredsjednik vlade Branko Grčić je u Koprivnici izjavio kako u ovim kriznim vremenima Hrvatska treba iskoristiti svoje potencijale, posebno u trenutku u kojem se otvaraju goleme mogućnosti da koristimo novac iz Fondova EU za rješavanje ključnih razvojnih pitanja ove zemlje.

S tim u vezi potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Grčić je rekao kako je važno pripremiti kvalitetne projekte s kojima ćemo se natjecati za sredstva iz fondova Europske unije. U ovom trenutku Hrvatskoj prvenstveno treba poticaj transferu znanja, a samim time i transferu tehnologija, rekao je Branko Grčić koji je bio na svečanom otvaranju novouređenih prostorija Razvojne agencije Podravine i Prigorja (PORA) u Koprivnici.

Kako je ocijenio, još se jasno ne naziru naznake oporavka od višegodišnje krize no, po njemu, to bi trebalo dodatno potaknuti sve koji rade u javnoj službi da sve svoje snage i umijeće upotrijebe kako bi se kompenzirao njezin negativni učinak. Grčić je izjavio i da okružje u kojem se nalazi Hrvatska također nije dobro, da kriza trese cijelu Europa, "što nije alibi za vladu, ali je riječ o čimbeniku koji treba uvažiti".

"Najveći teret hrvatskom gospodarstvu u ovom trenutku golema zaduženost, golemi javni dug, dug poduzeća i građana te ogromne kamate koje plaćamo kao cijenu duga. To je ono što ova vlada želi promijeniti pa otud zauzimanje za čvrstu fiskalnu politiku i za uvođenje reda u poreznom sustavu. Sve to do mjere koja neće ugušiti hrvatsko gospodarstvo", rekao je ministar Grčić istaknuvši kako će samo u idućoj godini prispjeti na naplatu kamate za državni i javni dug u iznosu 10 milijardi kuna što je cjelokupni deficit države u nadolazećoj godini.

Tijekom posjeta Koprivnici, potpredsjednik vlade i ministar Grčić susreo se s dužnosnicima Županije i Grada Koprivnice koji su ga upoznali s projektima koji se financiraju i planiraju financirati sredstvima iz pretpristupnih, odnosno pristupnih fondova Europske unije. U sklopu posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji, potpredsjednik Grčić će obići i Osnovnu školu Ivan Lacković Croata, u Kalinovcu. Projekt izgradnje škole sufinanciran je zajmovima EIB-a, odnosno dio je programa 'Integralni razvoj lokalne zajednice' Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.