c S
Dnevne novosti

Rebalans zagrebačkog proračuna očekivano odbijen

28.09.2012 07:16 ZAGREB, 27. rujna 2012.Hina, Rebalans zagrebačkog proračuna je, bez ijednog glasa 'za' očekivano odbijen na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, pa će grad i dalje funkcionirati na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna.

Prihvaćeni su i zaključci kojima se gradonačelnik Bandić obvezuje da do sljedeće skupštinske sjednice predloži novi rebalans utemeljen na realnim prihodima te ravnomjernom zadovoljavanju svih javnih potreba i s ugrađenim preporukama proračunskog nadzora. "Čini se kao da je Grad Zagreb stalno u intenzivnoj njezi, priključen na privremene mjere", ocijenio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izražavajući nezadovoljstvo što rebalans nije prihvaćen, "a Gradu je neophodno potreban".

Rebalans je potreban zbog smanjenja proračunskih prihoda, prije svega, smanjenja komunalnog doprinosa, zbog propisa vezanih za decentralizirane funkcije, kao i zbog 118 milijuna kuna "ilegalno" doznačenih Zagrebačkom holdingu. Kojić je istaknuo da nije mogao prihvatiti uvjet da u rebalans uvrsti 337 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, jer to nije niti knjiženo kao prihod Grada već kao obveza te uvjet za pokrivanje gubitaka.

"Pokrivat ćemo gubitke, ali više od 60 milijuna ne možemo", dodao je. Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da se prihodi više-manje ostvaruju, ali da nisu zadovoljni rashodima jer se smanjuje komunalni doprinos, a taj se namjenski prihod istodobno troši gdje ne treba, za Cvjetni i fontane. Nenad Matić (Klub HSS-HSLS) izrazio je žaljenje što nije došlo do kompromisa između gradonačelnika Milana Bandića i SDP-a o rebalansu.

"SDP ide šumom, a Bandić drumom", kazao je dodavši kako će tek rezultati lokalnih izbora riješiti razmimoilaženja između gradonačelnika i skupštinske većine. Matić je izrazio zadovoljstvo što Zagreb može funkcionirati i bez donošenja rebalansa, ali i zabrinutost kako će se usvojiti proračun za 2013. ako se nastavi tako funkcionirati.

"Ne želimo više sudjelovati u sukobu Gradske skupštine i izvršne vlasti", rekla je Danira Bilić (HDZ) i navela da zato ne žele podržati rebalans. Gradski zastupnici odbili su i prijedlog polugodišnjeg proračuna za 2012. jer je pun nepravilnosti u trošenju sredstava.