c S
Dnevne novosti

Erjavec čeka što će biti na trećem sastanku stručnjaka

02.10.2012 07:22 LJUBLJANA, 1. listopada 2012.Hina, Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da se nada konstruktivnom rješenju za otvoreno pitanje Ljubljanske banke, ali da je za realnost takve nade potrebno pričekati treći susret stručnjaka dviju vlada za to pitanje, Zdravka Rogića i Franceta Arhara, koji bi u četvrtak o tome trebali ponovno razgovarati.

"Vrlo konstruktivno tražimo neko prihvatljivo rješenje", rekao je Erjavec u telefonskom razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), govoreći iz Moskve, gdje se nalazi u službenom posjetu. "Vidjet ćemo što će biti na sastanku u četvrtak, ja se nadam da će se pokazati neko prihvatljivo rješenje za obje strane", rekao je Erjavec.

Istodobno, slovenski ministar vanjskih poslova tvrdi da "optimizam" koji u svezi s razgovorima o problemu Ljubljanske banke na stručnoj razini izražava hrvatska strana tek treba biti potvrđen. "Nadam se da će taj optimizam rezultirati realnim rješenjima, ako stručnjaci nađu odgovarajuće rješenje, onda ne vidim nikakvog problema", rekao je Erjavec, ali je ponovio svoje stajalište javno izrečeno prošlog tjedna kako ima osjećaj da Hrvatska na prva dva sastanka Rogića i Arhara nije pokazivala dovoljno truda da se dođe do rješenja koje bi odgovaralo i Sloveniji.

Erjavec je istodobno ponovio i poznata stajališta Ljubljane o Ljubljanskoj banci i njezinim štedišama u Hrvatskoj, te tezu da je Hrvatska stanovita obećanja u tom smislu dala za vrijeme prijašnje vlade, u vrijeme pregovora s EU-om o slobodnom protoku kapitala kao pregovaračkom poglavlju u pristupnom procesu.

Erjavec je rekao da od Hrvatske očekuje "da ispuni obećanja koja je dala", ne želeći komentirati tvrdnju hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da Ljubljanska banka i razgovori koji se vode na ekspertnoj razini ne mogu biti povezani s ratifikacijom Ugovora o pristupanju RH u EU. Na pitanje hoće li slovenski stručnjak na sastanku ovog tjedna dati prijedlog da hrvatska vlada povuče ovlasti Privrednoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci temeljem kojega se na hrvatskim sudovima vode tužbeni zahtjevi protiv Ljubljanske banke, Arhar nije izravno odgovorio, rekavši samo da mu se hrvatski postupci u tom slučaju ne čine pravilnima.

Erjavec je rekao da mu se čini nelogičnim da hrvatska vlada i dalje "inzistira na tužbama koje su do sada na svim sudskim instancama riješene negativno za hrvatsku stranu". Prošlotjednu ocjenu slovenskog kolege, koji je u New Yorku izjavio da je Hrvatska na dosadašnjim razgovorima o Ljubljanskoj banci "mijenjala stajališta" zbog čega je skeptičan da će razgovori uroditi plodom, reagirala je u nedjelju u razgovoru za Hrvatski radio i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je rekla da Hrvatska ne mijenja stajalište o Ljubljanskoj banci nego "kontinuirano ima isto stajalište". "To je stajalište da želimo surađivati u rješavanju pitanja Ljubljanske banke, ali ne vidimo da to ima veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je ministrica Pusić.