c S
Dnevne novosti

Thaci u Stockholmu: Kosovo odbacuje mogućnost podjele

02.10.2012 07:08 STOCKHOLM , 1. listopada 2012.(Hina/AFP), Kosovski premijer Hashim Thaci ponovno je u ponedjeljak tijekom prvoga posjeta Švedskoj odbacio mogućnost bilo kakve podjele Kosova.

"Sa svim susjednim državama imamo odličan odnos. Ni u kojem slučaju ne razmatramo mogućnost podjele", rekao je Thaci na konferenciji za novinare održanoj u Stockholmu nakon sastanka sa šefom švedske diplomacije Carlom Bildtom.

Neovisnost Kosova, proglašena 2008. priznalo je oko 90 zemalja, no Srbija, koja se tome oštro protivi, potiče oko 120.000 Srba, koji predstavljaju oko 6 posto stanovništva i žive na sjeveru Kosova da na to potaknu vlasti u Prištini. "Sa Srbijom održavamo dijalog", rekao je te istaknuo kako se njegova zemlja namjerava i dalje "boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala" te da se želi što prije pridružiti EU-u i NATO-u jer s tim institucijama dijeli iste vrijednosti.

"Kosovo je u posljednjih nekoliko godina postiglo veliki napredak, no ostaje još puno toga za obaviti. Švedska je jedna od onih zemalja koje snažno vjeruju u proces integracije svih država u regiji", kazao je švedski premijer Bildt. "Važna je normalizacija situacije. Važna je za Kosovo, za Srbiju, ali i za cijelu Europu."