c S
Dnevne novosti

EK Srbiji: nikome ne namećemo rokove

02.10.2012 07:10 BRUXELLES, 1. listopada 2012.Hina, Europska komisija ne želi komentirati izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da njegova zemlja neće trčati prema članstvu u EU-u, ističući da Komisija ne nameće nikome nikakve rokove i da je brzina procesa potpuno u rukama zemlje koja želi ulazak u Uniju, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

"Ne komentiramo izjave pojedinih političara na temelju medijskih izviješća. Za nas je važno imati jasnu ideju o europskoj politici Srbije, koju smo dobili nakon brojnih sastanaka s predsjednikom, premijerom i članovima vlade. Intenzitet angažmana zemlje u procesu proširenja u potpunosti je u njezinim rukama, dakle ako zemlja želi ubrzati ili usporiti proces, to je njezina odluka, a Europska komisija ne nameće nikakve rokove ni brzinu napretka u procesu", rekao je Stano zamoljen da komentira nedavne izjave srbijanskog predsjednika Nikolića.

Nikolić je u subotu na skupštini Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik bio do izbora za predsjednika države, rekao da Srbija želi članstvo u Europskoj uniji, ali da neće trčati ni za kakvim datumima i da ju je deset godina trčanja dovelo do prosjačkog štapa. Nikolić je ustvrdio da je Srbija spremna ispuniti uvjete koje su i druge zemlje ispunjavale na putu prema EU-u te da se ni po koju cijenu neće odreći Kosova.

"Pripadamo velikoj svjetskoj obitelji naroda, želimo pripadati i europskoj obitelji. Znaju dobro što možemo, a što ne možemo ispuniti. Ono što nije postavljano kao uvjet drugim zemlja ne smije ni nama biti uvjet. Bez Kosova osjećali bismo se kao čovjek u velebnoj palači, koji je na smrt bolestan", rekao je Nikolić.