c S
Dnevne novosti

VE pozvalo Rusiju da više poštuje demokraciju i ljudska prava

03.10.2012 07:08 STRASBOURG, 2. listopada 2012.(Hina/AFP), Parlamentarna skupština Vijeća Europe u utorak je usvojila "rezoluciju" kojom od Rusije traži veće poštivanje demokracije i ljudskih prava.

S druge strane, stroži nacrt "preporuke", koji su iznijeli autori teksta i kojeg su oštro kritizirali ruski predstavnici, nije dobio dvotrećinsku potporu zastupnika, bez koje nije mogao biti usvojen. Za izvješće o "poštivanju preuzetih obveza Ruske Federacije", prvo takvo od 2005., glasovao je 161 nazočni zastupnik, 41 je bio protiv, a sedam ih se suzdržalo.

U rezoluciji skupština poziva na "trenutačno oslobađanje" članica punk skupine Pussy Riot, čiju se nedavnu osudu na dvije godine zatvora ocjenjuje "očito nesrazmjernom" težini prekršaja. U tekstu rezolucije pozdravljaju se neke "vrlo pozitivne inicijative" na političkom, izbornom i pravosudnom planu, ali se i naglašava zabrinutost zbog konkretnih zakonskih rješenja koja su dovela do "pogoršanja uvjeta nužnih za stvarni politički pluralizam".

Voditelj ruskog izaslanstva u PS VE Aleksej Pučkov neke je dijelove ocijenio "neprihvatljivima" i rekao da je glavni razlog otkazivanja posjeta Strasbourgu predsjednika ruske Dume Segeja Naričkina, predviđenog za ponedjeljak, bila predaja nacrta "preporuke" u posljednji trenutak, upozorivši da bi to moglo imati "vrlo negativne učinke".