c S
Dnevne novosti

Misija MMF-a: Sloveniji će biti potrebne bolne reforme

03.10.2012 07:12 LJUBLJANA, 2. listopada 2012.Hina, Redovita misija MMF-a završila je u utorak dvotjedni boravak u Sloveniji kojoj će, prema prvim ocjenama misije, biti potrebne bolne reforme da bi izašla iz sadašnje duboke recesije.

Kako je na konferenciji za novinare u slovenskoj središnjoj banci izjavio šef misije MMF-a Antonio Spilimbergo, Slovenija je u recesiji, o čemu svjedoče prognoze po kojemu će njen BDP ove godine pasti za 2,2 posto, a iduće za dodatnih jedan posto. Slovenska recesija jedna je od najizrazitijih na području eurozone, zato su predviđene mjere fiskalne konsolidacije na kratak rok bolne, ali je to nužan korak prema vraćanju povjerenja na međunarodnom financijskom tržištu, ocijenio je.

Misija MMF-a smatra da je jedan od razloga zašto je pad gospodarske aktivnosti u Sloveniji nakon izbijanja globalne krize bio izrazitiji "neodrživo" financiranje gospodarskog rasta velikim kreditiranjem, zbog čega je potrebno smanjenje visokog državnog udjela u bankarskom sektoru, uz privatizaciju većinski državnih banaka jer su i njihovi loši krediti najviši.

Spilimbergo je ocijenio dobrom odluku slovenske vlade o sanaciji loših kreditnih plasmana preko tzv. loše banke koja će preuzeti teško naplativa potraživanja banaka u teškoćama, dodavši da je još važnije da se prijašnja praksa previsokog kreditiranja gospodarskog rasta ne ponovi.

Na pitanje o mogućnosti da Slovenija zatraži pomoć za financijsku stabilizaciju, Spilimbergo je rekao da je to stvar odluke slovenske vlade koja za sada ocjenjuje da će uspjeti provesti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme kako bi taj scenarij izbjegla.