c S
Dnevne novosti

Ekonomska i monetarna unija: EP želi pojačanu ulogu

04.10.2012 07:14 ZAGREB/BRUXELLES, 3. listopada 2012.(Hina), Europski parlament namjerava ove jeseni iskoristiti rasprave o jačanju ekonomske i monetarne unije kako bi zatražio svoju povećanu ulogu u smislu snažnije demokratske kontrole, najavio je Odbor za ekonomska i monetarna pitanja.

Zastupnici kažu da bi uz ovlasti prenesene na razinu EU-a oko ekonomske i monetarne unije trebao ići i snažniji demokratski legitimitet. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, kao i predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso, eurogrupe Jean-Claude Juncker i Europske središnje banke Mario Draghi predstavili su na summitu krajem lipnja smjernice za jačanje eurozone.

Parlament, čiji je predsjednik Martin Schultz upravo priključen raspravama, inzistirat će na "demokraciji, odgovornosti i legitimitetu", kaže odbor u priopćenju. "Sve odluke koje se tiču eura trebaju parlamentarni legitimitet. Nedavne tendencije prema 'deparlamentarizaciji', da se zaobiđe parlament, duboko su zabrinjavajući.

Oni koji vide parlamentarne procedure kao zamorne i spore, kao gubljenje vremena, na opasnom su putu. Političari trebaju povjerenje ljudi više nego ono na tržištima. Možemo stvoriti to povjerenje kroz parlamentarni pregled i raspravu", kazao je Schultz. Mandat dan Schultzu "stavlja naglasak na rast i sugerira da bi se mogao postići puno veći napredak u okviru postojećih sporazuma".

Naglašava da "strukture demokratske kontrole već postoje, u formi Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata i da bi cilj trebao biti njihovo jačanje".