c S
Dnevne novosti

Jugoistok Europe treba zajedničku vojnu postrojbu

04.10.2012 07:10 SARAJEVO, 3. listopada 2012.Hina, Puna suradnja zemalja jugoistočne Europe na planu obrane nužna je kako bi se odgovorilo pojačanim sigurnosnim rizicima, a jedna od konkretnih mjera je potpuno osposobljavanje zajedničke vojne postrojbe, zaključak je sastanka predstavnika ministarstava obrane država šire regije koji je u srijedu održan u Sarajevu.

Sastanak je okupio oko stotinu sudionika iz četrnaest država-članica programa suradnje ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM), zemalja-promatrača te predstavnika NATO-a, RACVIAC-a, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Regionalnog vijeća za suradnju (RCC).SEDM je inicijativa koju su SAD pokrenule još 1996. godine, a uz Hrvatsku države-članice su i Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Italija, Makedonija, SAD, Slovenija, Srbija, Rumunjska, Turska i Ukrajina.

Hrvatsko izaslanstvo na sarajevskom je sastanku predvodio Dragan Lozančić, pomoćnik ministra obrane za bilateralnu politiku.Predsjedatelj SEDM-a Gianluigi Magri istaknuo je kako ni ovaj dio Europe nije imun na sigurnosne rizike i izazove u svijetu te kako stoga valja zajednički raditi na pronalažnju odgovora na takve izazove, uključujući i razvitak vojnih i međunarodnih organizacija. "Prolazimo kroz razdoblje promjena uključujući nestabilno okruženje i smanjene resurse", kazao je novinarima Magri dodajući kako takvo stanje pogoduje jačanju sigurnosnih rizika od kojih nije imuna ni jugoistočna Europa.

"Vrijeme je da Europa u cijelosti surađuje kako bi se suočila s ovim izazovima", kazao je Magri dodajući kako je Italija kao trenutačna predsjedateljica SEDM-a tome u cijelosti posvećena. Po njegovim riječima, jedan od ciljeva je što prije osigurati potpunu operativnost posebne brigade jugoistočne Europe (SEEBRIG) i mogućnost njena djelovanja u kriznim situacijama.

Kako je kazao, za to postoje tri opcije: sudjelovanje brigade u multilateralnim operacijama, suradnja s nacionalnim brigadama te angažiranje vojnih promatrača iz brigade u operacijama koje bi predvodili UN ili NATO."Čvrsto vjerujemo da se uloga ove brigade mora ojačati", zaključio je Magri.