c S
Dnevne novosti

Vlada usklađuje plaće u agencijama i institutima s plaćama u javnim službama

05.10.2012 07:28 ZAGREB, 4. listopada 2012. Hina, Vlada je na sjednici izmijenila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kako bi plaće u raznim državnim agencijama i institutima uskladila sa Zakonom o plaćama u javnim službama.

Riječ je o uredbi kojom se usklađuju plaće zaposlenih u agencijama, institutima i drugim pravnim osobama na koje se primjenjuje Zakon o plaćama u javnim službama, koji je na snazi već 11 godina, a nije se primjenjivao barem zadnjih nekoliko godina, rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Budući da su u nekim od tih institucija plaće bile znatno veće od dozvoljenih, ovime se uspostavlja zakonito stanje, ali i ispunjavaju obveze koje je Vlada preuzela potpisujući Kolektivni ugovor s državnim službenicima.

Ministarstva turizma, obrane, branitelja i vanjskih poslova izvijestila su kako nemaju pravnih osoba na koje se odnosi Zakon o plaćama u javnim službama, napomenuo je Bauk. U prvoj fazi usklađivanja obuhvaćene su agencije i institucije u nadležnosti ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, graditeljstva i prostornog uređenja, financija, rada i mirovinskog sustava te regionalnog razvoja i fondova EU. Do kraja godine s još dvije uredbe ćemo obuhvatiti institucije iz nadležnosti ostalih ministarstva i time dovršiti posao usklađivanja stanja u svim agencijama i institutima sa zakonom, najavio je Bauk.

Vlada je također promijenila Uredbu o osnivanju Državne škole za javnu upravu čime su spojene dvije institucije - Državna škola za javnu upravu i Akademija lokalne demokracije. Te se ustanove bave istim poslom - jedna obrazovanjem državnih i javnih službenika, a druga lokalnih službenika, pa ćemo njihovim spajanjem smanjiti broj institucija i malo racionalizirati sustav, rekao je Bauk.

Na sjednici usvojene su i izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja koje se ponajviše tiču stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, mladim ljudima koji nisu ispunjavali uvjete za tzv. "volontiranje" za 1.600 kuna omogućuje se pristupanje toj mjeri bez obzira jesi li imali staž, jedini je uvjet da nemaju staža u struci za koju se osposobljavaju.

Također se ukida uvjet da se prije pristupanja mjeri treba biti u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 90 dana, a uvodi se rok od 30 dana. Omogućavamo i da se za struke gdje je potrebno duže stručno osposobljavanje uvjeti za polaganje stručnog ispita sa 24 mjeseca produže na 36 mjeseci, dodao je Mrsić.