c S
Dnevne novosti

Vlada: osim prostitutki kažnjavat će se i klijenti

05.10.2012 07:30 ZAGREB, 4. listopada 2012.Hina, Vlada je na sjednici podržala prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se, osim sankcioniranja osoba koje se bave prostitucijom, uvodi i kažnjavanje njihovih klijenata.

Novim zakonom bi se, osim osoba koje nude spolne usluge za novčanu ili drugu korist, po prvi puta sankcionirali i korisnici usluga, odnosno klijenti, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Takvo se rješenje uvodi u hrvatski zakon po uzoru na Švedsku, no u drugim europskim zemljama postoje drugačija rješenja, što je premijera Zorana Milanovića ponukalo na ocjenu kako je to tema koja zaslužuje temeljitiju raspravu. To je jedan prilično smion i avangardan manevar Švedske, postavlja se pitanje zašto neke druge jednako liberalne države, poput Austrije i Njemačke, za koje ćemo teško reći da su zaostala društva, nisu išle tim pravcem, rekao je Milanović.

Zakon ide u dva čitanja pa će biti dosta vremena za raspravu o tom pitanju, a ostale najvažnije novine su uvođenje novčanih kazni izraženih u domaćoj valuti, te usklađivanje visine i vrste sankcija s odredbama Prekršajnog zakona kojim su podignuti opći maksimumi kazni. Dvostruko su veće kazne za prekršaje koje naprave počinitelji u sastavu grupe ili s maskom, kao i za prekršaje zbog rasne pripadnosti, boje, kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili izražavanja rodnog identiteta. Također se posebna pozornost poklanja zaštiti ranjivih skupina, odnosno djece, te se propisuju uvjeti pod kojima tijela lokalne samouprave mogu tehničkim uređajima nadzirati javna mjesta.

Prekršaji protiv javnog reda i mira su dobar pokazatelj stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj osobne sigurnosti građana, rečeno je na sjednici. U razdoblju od 2002. do 2011. godine zabilježeno je prosječno 31.948 prekršaja godišnje, kao i 45.310 počinitelja godišnje. Vlada je danas također donijela uredbu o pričuvnoj policiji koja se može angažirati u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti države, katastrofa ili velikih nesreća, pomoći policiji pri njezinom povećanom i dugotrajnom angažmanu, te kod osiguranja važnih skupova ili tijekom turističke sezone. Najveći broj pričuvnih policajaca ne smije biti veći od 7647 osoba, a mogu biti angažirani maksimalno 90 dana, za što im pripada novčana naknada u visini 80 posto prosječne neto plaće.