c S
Dnevne novosti

Pokrenut ESM, Juncker pozdravlja "povijesnu etapu"

09.10.2012 07:12 LUXEMBOURG, 8. listopada 2012.(Hina/AFP), Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), stalni mehanizam eurozone i njegov glavni protukrizni instrument, službeno je stupio u ponedjeljak na snagu nakon prvog sastanka vijeća guvernera ESM-a u Luxembourgu.

"Pokretanje ESM-a predstavlja povijesnu etapu u izgradnji monetarne unije, sada eurozona ima stalnu i učinkovitu obranu", rekao je predsjednik eurogrupe Jean-Claude Juncker u ponedjeljak na konferenciji za novinare. "ESM nije izolirani instrument, uklapa se u jednu cjelinu kako bi preoblikovao gospodarsko upravljanje u eurozoni", nastavio je Juncker koji predsjeda vijećem guvernera ESM sastavljenog od 17 ministara financija eurozone.

ESM će preuzeti ulogu sadašnjeg Fonda za europsku financijsku stabilnost (EFSF). Ta dva instrumenta će zajedno djelovati do sljedećeg lipnja što će omogućiti da akumuliraju kapacitete zajmova (500 milijardi za ESM i oko 200 milijardi eura za EFSF). "Paleta alata ESM-a je jednaka kao i ona EFSF-a", rekao je sadašnji šef EFSF-a, Nijemac Klaus Regling, koji preuzima položaj vršitelja dužnosti direktora ESM-a.

ESM još nije operativan i imat će svojih prvih 150 milijardi eura kada u njega do kraja listopada bude uplaćena prva rata kapitala vlada članica eurozone. Taj je instrument strateški jer će poslužiti za izravno dokapitaliziranje banaka eurozone, bez otežavanja duga zemalja, pod uvjetom da Europljani pokrenu mehanizam bankarskog nadzora, što je predviđeno za početak 2013. Mogućnost izravne dokapitalizacije banaka najviše zanima Španjolsku koja je u lipnju dobila kreditnu liniju od 100 milijardi eura od eurozone.