c S
Dnevne novosti

EK očekuje da će pristupni ugovor biti potvrđen na vrijeme

09.10.2012 07:22 BRUXELLES, 8. listopada 2012.Hina, Europska komisija uvjerena je da će Ugovor o pristupanju RH u EU biti ratificiran na vrijeme te smatra da pitanje Ljubljanske banke nije pitanje procesa pristupanja, izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik Peter Stano.

"Komisija nastavlja poticati obje strane da traže uzajamno prihvatljivo rješenje za to pitanje. Komisija vjeruje da će sve zemlje članice ratificirati Ugovor o pristupanju, koji su potpisale 9. prosinca, na vrijeme kako bi Hrvatska pristupila 1. srpnja 2013. godine", rekao je Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

"To pitanje nije predmet procesa proširenja. Ali, važno je da dvije zemlje riješe to važno pitanje, koje također ima mulitlataralne implikacije, zbog uključenosti ostalih sukcesijskih zemalja", rekao je Stano. Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je krajem rujna politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Horvat izjavio je u prošli tjedan da je rješenje pitanja Ljubljanske banke obveza koju je Hrvatska već prihvatila, te je u tom smislu povezana s priključenjem Hrvatske Europskoj uniji.

Kazavši da reagira povodom izjave hrvatske ministrice za vanjske i europske poslove Vesne Pusić da ona ne vidi kako bi pitanje Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora mogli biti povezani, Horvat je u posebnoj izjavi za javnost naveo da slovenski parlament smatra da su "rješenje pitanja Ljubljanske banke i poštovanje međunarodnih obveza i dogovora povezani s odlučivanjem slovenskih zastupnika o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", te da je parlamentarni odbor tako nedavno zaključio usuglašavanjem svih članova bez obzira na stranačku pripadnost.

U izvješću o monitornigu koji bi EK trebala prihvatiti u srijedu, a u koji je Hina imala uvid, kaže se da Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora. Riječ je o pretpristupnom monitoringu koji je uveden kako bi se osiguralo da zemlja uđe u EU potpuno spremna, a ovo izvješće ne daje nikakvog povoda nekoj državi članici EU-a da odugovlači s ratifikacijom pristupnog ugovora