c S
Dnevne novosti

Svečanom sjednicom Predsjedništva Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti RH

09.10.2012 07:24 ZAGREB, 8. listopada 2012.Hina, Neka nam demokratsko zajedništvo bude nadahnuće za daljnje izazove, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnaštelj dužnosti predsjednika parlamenta Josip Leko na svečanoj sjednici saborskog Predsjedništva u povodu Dana neovisnosti 8. listopada.

"Neka nam demokratsko zajedništvo bude nadahnuće za daljnje izazove, a i za ovu današnju ekonomsku krizu. Samopouzdanja imamo, pokazali smo ga i u borbi za samostalnost i neovisnost. Uvjeren sam da ćemo isto takvim samopouzdanjem, zajedničkim naporima svih građana Hrvatske, uspjeti sanirati današnje složeno stanje u državi i ekonomiji. Naša djeca i buduće generacije to od nas očekuju", kazao je Leko.

Naglasio je kako su hrvatski građani, u više od dva desetljeća samostalnosti, Hrvatsku od zemlje koja se u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu doslovce borila za svoj opstanak, uspjeli izgraditi u demokratsku državu hrvatskog naroda i svih njezinih građana, zemlju parlamentarne demokracije i vladavine prava te tržišnog gospodarstva. Istaknuo je kako sve te demokratske vrijednosti, kao i privrženost antifašizmu i antitotalitarizmu, čini hrvatsku državu modernom, demokratskom i europskom.

"Stoga na današnji dan imamo sve razloge da budemo ponosni. Nešto više od dva desetljeća u Hrvatskoj smo postigli enormno puno u državno-pravnoj i političkoj izgradnji, a najviše i prije svega na domoljublju, zajedništvu i vlastitom znanju, koristeći i nadograđujući pozitivno povijesno iskustvo. No, da bi se država potpuno izgradila i u svim područjima funkcionirala u skladu s potrebama i interesima njenih građana, potrebno je više generacija", poručio je Leko.

Napomenuo je kako Hrvatska svoju samostalnost, neovisnosti i slobodu najviše duguje hrvatskim braniteljima, koji su podnijeli najteži teret pravednog, oslobodilačkog i obrambenog Domovinskog rata. "Hrvatska bez svojih branitelja je kao tijelo bez duše", rekao je Leko, izrazivši u ime Sabora zahvalnost braniteljima na njihovom bezrezervnom domoljublju i hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti. Podsjetio je da je 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, označio povijesnu prekretnicu u borbi Hrvatske i njezinih građana za osamostaljenje države.

Sabor je tada, dodao je, potvrdio čvrstu volju hrvatskih građana iskazanu na referendumu za neovisnu i samostalnu Hrvatsku od 19. svibnja 1991. godine, temeljem kojega je 25. lipnja iste godine donio i ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti. "Time je Sabor međunarodnoj javnosti, koja je nevoljko gledala na osamostaljivanje Hrvatske i Slovenije, poslao jasnu i nedvosmislenu poruku - ostanak u tadašnjoj SFRJ za Hrvatsku više nije bila opcija, Hrvatska odlučno kreće svojim putem, putem slobode, demokracije i samostalnosti", naglasio je Leko.

U ime Hrvatskog sabora svim je hrvatskim građanima čestitao Dan neovisnosti, poželjevši da grade zajedništvo kako bi uspjeli u svom naumu i ozbiljnim nakanama da Hrvatska, kada iduće godine uđe u EU, bude ravnopravna i uspješna "onako kako smo si zacrtali". Leko je napomenuo kako je Hrvatski sabor ovaj državni blagdan namjeravao obilježiti na svečanoj plenarnoj sjednici, te kako je na odluku da se Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježi na sjednici Predsjedništva utjecalo to što je predsjednik Sabora Boris Šprem preminuo prije osam dana, 30. rujna 2012. .